Молитве за здравље

Питање:
Поштовани, мој сестрић Ђордје има менингитис.
Он има седам година. Молим Вас реците ми које молитве да читам. И замолила бих Вас да га поменете у Вашим молитвама. Ја ћу тако отићи код свештеника сутра да му чита молитву за здравље. Хвала
Весна


Одговор:
МОЛИТВЕ ЗА БОЛЕСНЕ (Извод из Великог требника, без делова које говори свештеник) Слава Теби Боже наш, слава Теби! Царе небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризницо добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.
Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас (три пута) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.
Господе, помилуј! (трипут) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Молитва Господња
Оче наш, који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од лукавога.
Онда ове тропаре: Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници немајући никаквог оправдања, Теби као Владару приносимо ову молитву: помилуј нас.
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу; Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздасмо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, него и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших; јер си Ти Бог наш, и ми смо људи Твоји, сви смо дело руку Твојих, и име Твоје призивамо. И сада и увек и у векове векова. Амин.
Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не погинемо ми, који се у Тебе надамо, него да се Тобом избавимо од беда: јер си Ти спасење рода хришћанскога.
Господе помилуј! (дванаест пута) Ходите, поклонимо се Цару нашем и Богу (поклон) Ходите поклономо се и припаднимо Христу Цару нашем и Богу (поклон) Ходите поклономо се и припаднимо Самоме Христу Цару и Богу нашем! (поклон) Онда псалам 71: У тебе се уздам Господе немој ме оставити под срамотом вечном. Правдом својом избави ме, и опрости ми, пригни к мени ухо своје и помози ми. Буди ми град где бих свагда долазио да живим, уреди спасење моје; јер си ти град мој и крепост моја, Боже мој! узми ме из руке безбожникове, из руке безаконикове и насилникове. Јер си ти надање моје, Господ је поуздање моје од младости моје. Тебе се држим од рођења, од утробе мајке моје ти си бранилац мој; тобом се хвалим свагда. Чудо сам многима, а ти си моје јако уточиште. Уста су моја пуна хвале твоје, славе твоје сваки дан. Немој ме одбацити под старост, кад ме изда снага моја, немој ме оставити. Јер непријатељи моји мисле о мени, и који вребају душу моју договарају се, говорећи: Бог га је оставио, потерајте и ухватите га, јер га нема ко избавити. Боже, не буди далеко од мене; Боже мој, похитај ми у помоћ. Нек се постиде и погину противници душе моје; нека попадне стид и срамота на оне који ми траже зла! А ја ћу се свагда уздати и понављаћу хвале теби. Уста ће моја казивати правду твоју, сваки дан доброчинства твоја, јер им не знам броја. Ући ћу у сили Господа, Господа, и славићу само твоју правду. Боже, ти си ме учио од младости и до данас казујем чудеса твоја. Ни у старости и кад оседјех немој ме оставити, Боже, да бих казивао моћ твоју потомству, свој омладини силу твоју. Правда је твоја Боже до највише висине; у великим делима, која си учинио, Боже, ко је као ти? Колико си ме пута бацао у велике и љуте невоље, па си ме опет оставио међу живима и из бездана ме земаљских опет извадио. Много си ме пута подизао и понављао утехе. И ја те хвалим уз псалтир, твоју верност Боже мој; певам ти уз гусле, светче Израиљев! Радују се уста моја кад певам теби, и душа моја, коју си изабрао. И језик мој сваки дан казује правду твоју; јер су постиђени и посрамљени који ми траже зла. Затим Символ вере: Верујем у једног Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног са Оцем, кроз кога је све постало; Који је ради нас људи и нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек; И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен; И Који је васкрсао у трећи дан по Писму; И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца; И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја. И у Духа Светог, Господа, животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин. Онда: Опрости Боже слузи своме (име) , сваки грех вољни и невољни, и смилуј се на њега. Ради милости доброте своје не помињи грехе младости његове (или: њене) и незнања, него му (или: јој; им) милостиво подари здравље. Не презри усрдно молење слугу својих (или: слуге свога) , него нас милостиво услиши, и буди према њему (или: њој, њима) благонаклоњен, снисходљив и човекољубив, и подари му (или јој, им) здравље. Као некада Раслабљеног, речју божанске благодати своје брзо подигни са болесничке постеље болесног слугу свог (или: болесну слушкињу своју; или слуге своје) , и оздрави га (или: је; их) . Посети Духом својим Светим и исцели сваку болест и сваку немоћ. Милостиво, као Хананејкин, услиши глас мољења нас недостојних слугу својих који вапиемо к теби: помилуј и исцели, као и њену кћер, болесног слугу свог (или: болесне слуге своје) (име) . Јер си Бог милости, доброте и човекољубља, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Тропар, глас 4.
Ти Христе, који си једини брз иа помоћ, одозго посети брзо напаћене слуге твоје (или: напаћеног слугу твог) , и избави од болести и тешких патњи, и подигни, да би Те певали и славили (или: певао и славио) , молитвама Богородице, једини Човекољупче.
Кондак, глас 2.
Као што си некада, Спасе, подигао Петрову ташту, и Раслабљеног на одру ношеног, тако и сада, Милосрдни, посети и исцели у постељи лежеће (или: лежећег) и смртном раном рањене болеснике (или: рањеног болесника) , јер си Ти једини понео на себи болести и немоћи рода нашег, и све можеш као многомилостив. Прокимен, глас 7. Помилуј ме, Господе, јер сам немоћан; исцели ме, јер устрепташе кости моје.
Стих: Јер нема у смрти оних који Те спомињу.
Читање из Саборне посланице светог апостола Јакова, (Одељак 57. Јак. 5, 10-16) . Браћо, узмите за углед страдања и дуготрпљења пророка који говорише у име Господње. Ето, ми називамо блаженим оне које претрпеше. Трпљење Јова чусте и крај његов од Господа видесте, јер је Господ многомилостив и сажаљив. А пре свега, браћо моја, не куните се ни небом ни земљом, нити другом каквом заклетвом; нека ваше да буде да, а не, не; да не паднете под осуду. Злопати ли се ко међу вама? Нека се моли Богу. Је ли ко весео? Нека хвали Бога. Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасти болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се. Исповедајте пак, једни другима сагрешења и молите се Богу једни за друге, да оздравите, јер молитва праведника може много помоћи.
Алилуја гласа. Стих 1: Господе, немој ме покарати у јарости својој. Стих 2: Спаси ме ради милости твоје.
Јеванђеље од Матеја. (Одељак 25. Мт. 8, 5-13) .
У време оно, кад уђе Исус у Капернаум приступи му капетан молећи га и говорећи: Господе, слуга мој лежи дома одузет, и страшно се мучи. А Исус му рече: Ја ћу доћи и исцијелићу га. И капетан одговори и рече: Господе, нисам достојан да под кров мој уђеш, него само реци реч, и оздравиће слуга мој. Јер и ја сам човек под влашћу, и имам под собом војнике, па речем једноме; иди, и иде: и другоме: дођи, и дође; и слузи своме: учини то, и учини. А кад чу Исус, задиви се и рече онима што иду за њим: заиста вам кажем, ни у Израиљу толике вере не нађох. А кажем вам да ће многи од истока и запада доћи и сешће за трпезу с Авраамом и Исааком и Јаковом у Царству небеском; а синови царства биће изгнани у таму крајњу; ондје ће бити плач и шкргут зуба. А капетану рече Исус: Иди, и како си веровао нека ти буде. И оздрави слуга његов у тај час.
Слава теби Господе, слава теби! Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо Те, услиши и помилуј. Лекару душа и тела, са умилењем у срцу скрушеном Теби припадамо и уздишући вапијемо: исцели болести, излечи страсти душе и тела слугу твојих (или: слуге твога) (име) , и као милосрдан опрости им (или; му) све грехе, вољне и невољне, и брзо подигни са болесничког одра, молимо Ти се, услиши и помилуј.
Милостиви, Ти нећеш смрти грешника него да се обрате и живи буду, поштеди и помилуј слуге твоје (или: слугу твога) запрети патњи, удаљи сву муку и сваку болест, и пружи моћну руку своју, и подигни их (или: га) , као Јаирову кћер, са болесничког одра, и оздрави их (га) . Ти који си Петрову ташту додиром исцелио, исцели и сада милосрђем својим тешко болесне слуге твоје (или: болесног слугу твог) , брзо им (му) дајући здравље, Изворе исцељења, услиши нас и помилуј.
Као што си примио Језекијине сузе, Манасијино покајање и Ниневљана, и Давидову исповест, и убрзо их помиловао, прими и наше молбе које Ти у умилењу приносимо, сведобри Царе, и као милосрдан помилуј тешко болесне слуге твоје (или: болесног слугу твог) , дарујући им (или: му) здравље, молимо Те са сузама, Изворе живота и бесмрћа, услиши и брзо помилуј.
Услиши нас, Боже Спаситељу наш, надо свих крајева земаљских и оних најудаљенијих, и милостив, милостив буди, Господе, нама грешнима, и помилуј нас. Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.
Затим молитва: Господе Сведржитељу, свети Царе, који кажњаваш и не умртвљујеш, подупиреш оне што падају и подижеш оборене, уклањаш телесне патње људске, молимо Те Боже наш, милошћу својом посети болесне слуге твоје (или: болесног слугу твог) , опрости им (му) сваки грех вољни и невољни. О, Господе, пошаљи са неба лековиту силу твоју, косни се тела, обустави грозницу, умири болове и сваку прикривену немоћ, буди лекар слугу твојих (или: слуге твога) , (име) подигни их (га) са одра болести и постеље патњи читаве и здраве (читава и здрава) , даруј их (или: га) Цркви твојој да испуњавају и творе (испуњава и твори) вољу твоју. Јер је твоје да нас милујеш и спасаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

33 коментар(а)

 1. Uz bozju pomoc i veru zelim svim tesko obolelim ozdravljenje,sto manje bola,pokajanje za sve svesno i nesvesno ucinjeno,oprost od boga.

 2. Molim se Gospodu da milost svoju spusti na dušu i telo Mateje Mitrović i daruje mu ozdravljenje,kao i svima drugima kojima je pomoć potrebna.Amin

 3. Molim gospoda da pomogne mojoj majci da joj svi rezulati budu dobri i da nema ponovo nikakve operacije,i svima ostalima zelim ono najbitnije zdravlje..

 4. Gospode Boze,molim te za zdravlje moje porodice i zdravlje svih ljudi na ovoj nasoj divnoj Planeti.Sreto Badnje vece i Bozic.

 5. Molim ti se Gospode za ozdravljenje brata Marijana Stefanovica

 6. Bože pomozi meni i svim obolelim od Kronove bolesti da ozdrave i ne pate se.

 7. Sunčica Ivanović

  Molim ti se,za mir moj i moje porodice,zdravlje i radost,da Te ljubim neizmjerno u sve dane života moga i u času moje smrti.Uvećaj moju ljubav.Slava Ocu i Sinu i svetome Duhu,sada i uvijek i u vjekove vjekova.AMIN.

 8. Boze Godpode ,molim ti se za zdravlje moje porodice.Neka je vecna Slava tebi Hriste Boze ,nado nasa.

 9. Molim ti se Gospode za ozdravljenje moje ćerke Tijane i majke Jelene. Pomiluj i podari zdravlje i sreću porodici mojoj, prijateljima mojim i svima koji veruju u Svetost tvoju.

 10. Milan Mijaljevic

  Hvala Oce na milosti svojoj,oprosti bezakonja moja molim te .Amin.

 11. Predrag Prokupac

  Molim Gospoda za zdravlje vascelog čovečenatstva pa tako i za ozdravljenje mog sina Dušana. Gospode blagi pomiluj i podari zdravlje i sreću mojoj porodici. Neka je večna slava Hriste Bože nado naša,

 12. Molim ti se Gospode za moje zdravlje i zdravlje moje porodice i svih bolesnih. Velika je tvoja moc pomozi nam. Amin

 13. Molim te Gospode za zdravlje Jelice i Dejana i svih ljudi. Da nam Gospod svima oprosti sagrjesenja nasa i primi nas u carstvo svoje. Amin

 14. Gospode podari i sacuvaj zdravlje Janje,Vesne,Vere,i pomozi svim bolesnim da ozdrave,i vjeruju u Boga.

 15. Molim te Boze za ozdravljenje Vukasina, Igora i moje. Kao i za zdravlje i ljubav u Hristu svih

 16. Isuse Hriste sine Bozji pomoxi mom ocu Joci Jocicu ozdravljenje od teskih muka, pomozi mj da dise izlevi mu pluca jer ti si svemocan. Pomozi muceniku dobre duse pomiluj ga amin.

 17. Gospode Isiuse Hriste sine Boziji , pomiluj mene gresnog .Molim te podari zdravlje Radmili, I pomozi svim bolesnim da ozdrave . Amin

 18. Gospode pomozi mom ocu muceniku, koji se muci lezeci nrpomican na postelji bolesnickoj, slava tebe pomiluj ga, isuse sine Bozji i oprosti svd grehove.

 19. Gospode,hvala ti za sve sto cinis za moju porodicu i sve ljude koji ti se obrate .Slava ti Boze

 20. Molim Boga za ozdravljenje mog sina i zdravlje mojih bliznjih i svih ljudi na svetu.

 21. Gospode molim ti se za zdravlje moga oca Milenka, sacuvaj i zastiti moju porodicu kao i sve bolesne. Amin

 22. Gospode Bože i Isuse Hriste podari zdravlje mojoj ćerki Ani, mojim najbližima i svima koji očekuju tvoju pomoć. Slava tebi Bože. Amin

 23. Gosode,oprosti meni gresnoj…spasi moga oca od nevolja, pomozi da ozdravio ,pomozi svima Boze,spasi i pomiluj nas..Amin

 24. Boze pomozi mi da ozdravim, oprosti mi sve grehe voljne i nevoljne kao i onima koji mi uzese snagu, volju i dusu svojim nasiljem sto me dovede do straha i postelje. Boze pomozi da uzivam u svojoj deci i budem verni sluga tvoj moleci se za spas. Amin.

 25. Љиљана Горановић

  Молим Ти се Господе опрости сагрешењa моја и деце моје Миљане, Лазара и Милијане и подари нам здравље и спасење. Амин

 26. Molim te Boze, isceli moju majku Ljiljanu i daj joj zdravlje i dug zivot.

 27. Gospode Isuse Hriste sine Božiji pomiluj mene grešnu, molim ti se za zdravlje moje zaove Vide.

 28. Gospode Isuse Hriste pomiluj nas gresne. Pomozi mom ocu Vučeti da pobedi opaku bolest, da ga mimoidje svaka patnja i bol. Daj nam Boze snage da prodjemo taj put sa njim. Slava tebi Gospode. Hvala Isuse Hriste na uslisenim molitvama.

 29. Molim te Boze, isceli moju majku Ljiljanu. Molim te Boze

 30. Gospode Isuse Hriste oprosti mi sagrešenja moja, ako je volja Tvoja iscjeli me od teške bolesti i podaj mi zdravlje. Otkloni nevolje što su me sa svih strana pritisnule. Velika je milost Tvoja, pogledaj me u nemoći mojoj nado i spasenje moje. Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu. Amin!

 31. Gospode Isuse Hriste oprosti mi sagrešenja moja, ako je volja Tvoja iscjeli me od teške bolesti i podaj mi zdravlje. Otkloni nevolje što su me sa svih strana pritisnule. Velika je milost Tvoja, pogledaj me u nemoći mojoj nado i spasenje moje. Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu. Amin!

 32. Gospode Boze i Isuse Hriste, pomiluj nas gresne i daj ozdravljenje svim bolesnima…

 33. Molom te Boze,da moja majka sutra prodje dobro na operaciji,i svi budemo zadovoljni i opet srecni.Pomozi Boze.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *