НАСЛОВНА » Молитва и Богослужење, ПИТАЊЕ ПАСТИРУ » Молитве за алкохоличара

Молитве за алкохоличара

Питање:
Помаже Бог! Интересује ме Ваш савет. Наиме, отац ми је алкохоличар већ 3 године и не пада му на памет да престане да пије, иако му је здравље озбиљно нарушено због сећера, гихта, циркулације…
Пре 9 година се од алкохолизма излечио тако што је пао у сећерну кому, па га је Бог сам натерао да престане да пије. Плашим се да ће се овог пута ово завршити много горе. Које молитве цитати за њега?
Н.Н


Одговор:
Бог помогао, Препоручио бих ти књигу „Благо човеку који не пије“ издала СВЕТИГОРА.
Молитва Св. Бонифатију Мученику
О свети Бонифатије, милостиви слуго Милосрднога Владике! Услиши оне који прибегавају теби, и који се налазе свезани у узама пагубне привезаности за опијање, и као што у своме земаљском животу никада ниси одбио да помогнеш онима који су (помоћ) од тебе тражили, тако и сада избави несрећне слуге твоје (поменути имена) . Када, богомудри оче, град утуче твој виноград, ти, заблагодаривши Богу, заповеди да се оно мало сачуваних гроздова скупи у пресу за вино и да се позову ништи. Затим, узевши ново вино, ти разли по капљу по свим судовима које беху у епископији, и Бог, Који испуњава молитву милостивих, саврши преславно чудо; вино се у преси умножи и ништи (вином) напунише сасуде своје. О Светитељу Божији! Као што си негда, због милостивости твоје умножио вино ради црквене потребе и ради убогих, тако га, блажени, сада умањи тамо где оно наноси штету, избави од привезаности за њега (поменути имена) , који се предају срамној страсти опијања, исцели их од тешког греха, ослободи од бесовскога искушења, утврди их слабе, дај им немоћнима снаге и силе да доброуспешно победе то искушење, врати их к здравом, трезвеном животу, управи их на пут труда, разбуди у њима стремљење к трезвености и духовној бодрости. Помози им, угодниче Божији Бонифатије, када жеђ за вином почне да им пали непце, уништи погубне жеље, освежи уста њихова небеском свежином, просветли очи њихове, управи ноге њихове на степенице вере и наде да би се, оставивши своју страст за опијањем, која повлачи за собом одлучење од Царства Небескога, утврдили у побожности, удостојили непостидне и мирне кончине и, у вечној светлости бесконачнога Царства славе, достојно прослављали Господа нашега Исуса Христа са Беспочетним Његовим Оцем и са Пресветим и Благим и Животворним Духом у векове векова. Амин.
Молитва преподобноме Мојсију Мурину
О велика сило покајања! О неизмерива дубино милосрђа Божијег! Ти, преподобни Мојсије, беше најпре разбојник, али се потом ужасну својих грехова, згрози се њих и у покајању оде у манастир и тамо, у великом плачу, због својих безакоња, и у тешким подвизима си дане своје до кончине своје и удостојио си се Христове благодати праштања и дара чудотворења. О Преподобни, ти који си од тешких грехова достигао до чудесних врлина, помози и рабима који ти се моле (поменути имена) , увученим у погибељ тако што се предају неумереној и штетној, за душу и тело, употреби вина. Управи на њих свој милостиви поглед, не одбаци их и не презри их, но помзи онима који ти прибегавају. Моли, свети Мојсије, Владику Христа да их не одбаци Он, Милосрдни, и да се не узрадује ђаво њиховој погибији, него да поштеди Господ те немоћне и несрећне (поменути имена) , којима је овладала погубна страст пијанства, јер сви смо ми Божија створења и искупљени смо пречистом Крвљу Сина Његовог. Услиши, преподобни Мојсије, њихову молитву, одагнај од њих ђавола, даруј им силу да победе страсти своје, помози им, пружи руку своју, изведи их на пут добра, ослободи их од робовања страстима и избави их од опијања да би они обновљени, у трезвењу и светломе уму, узљубили уздржање и благочешће и верно прослављали Свеблагог Бога, Који свагда спасава Своја створења. Амин. Поздравља те о.Милан.

16 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *