Молитве св. Симеону мироточивом

Доментијан
Пожури се мени у помоћ, Господе
Молитва Стефана Немање

Боже, пази у помоћ моју. Господе, пожури се мени у помоћ: да се постиде и посраме заједно они који траже душу моју. И порази све безаконике који узалуд воде непријатељство против мене, и зубе сатри грешницима – а спаси ме, слугу Твога, Боже мој, који се у Тебе уздам.
Боже, законопреступници устадоше на мене јер сабор моћних тражаше душу моју. А Ти си, Господе, милосрдан и премилостив: погледај на ме и смилуј се на мене, и дај моћ чеду Твојему, и спаси сина слушкиње Твоје – и видеће они који ме мрзе, и постидеће се, јер ми Ти, Господе, поможе, и утешио си ме.
(1264)

Теодосије
Чедо које ће бити жезал старости наше дај нам, Господе Боже Сведржитељу
Молитва Стефана Немање и жене му Ане

Владико Господе Боже Сведржитељу, који си негда послушао Авраама и Сару и остале праведнике што су молили за чедо, услиши данас и нас, грешне слуге Своје што Ти се моле. Дај нам, по Твојој доброти, да добијемо још једно мушко чедо, које ће бити утеха души нашој и Тобом наследник наше државе – и жезал старости наше, на кога ћемо положити руке и починути. А дајемо Ти заједничке обете:
Од зачећа детета од природне законите љубави и од постеље одлучићемо се, и свако за себе у чистоти тела све до краја живота сачуваћемо се.
(око 1290)

Стефан Првовенчани
Полажем почетак у срцу своме, Господе – да трепти
Молитва Стефана Немање

Господе, Господе, поштеди и помилуј слугу Свога, јер су, ја знам, безакоња моја велика уистину, и пред Тобом су увек неутајена, Господе! Стога полажем почетак у срцу своме: да трепти и боји се имена Твога светог. По апостолу Павлу говорим: Да сте ви који имате жене као и они који немају, чувајући се у чистоти и заповестима Господњим.
Зато Ти и ја грешни дајем, као јемство мога чврстог заступства, чуварку Пречисту и нескверну Матер Твоју – да се ради имена Твога светога, да се због Тебе одвајам од спреге са супругом мојом, и стављам Тебе, Владико мој Исусе Христе, за вођу и чувара старости моје и наставника на путу, којим идући и славећи Твоје име нећу се спотакнути.
Још ћу сазидати храм Пречисте и Пренепорочне матере Твоје Добротворке, и ту ћу Ти испунити завете своје, које су изрекле усне моје.
(између 1208 и 1216)

Стефан Првовенчани
Милуј, Спасе, твар Своју
Заветна молитва Стефана Немање

Свети Христови предстатељи и арханђели, пророци и апостоли, и мученици и јерарси, и преподобни оци, и пустињаци, и ви монаси и преподобне девојке – излијте сви молитве своје пред Владиком свих, Господом нашим Исусом Христом, да ме не осуди на дан страшног и грозног испитивања, онога дана и часа, већ да ми милостив буде, тих и утешан, и да ми, ради молитава Пречисте своје Матере и ваших, свети, дa да, пребродивши животну буру, дођем на тихо и истинито и неузбуркано пристаниште и видим светлост моју незалазну Господа и Спаса и Бога мога, цара Исуса Христа, који је у светињи хвала Израиљева. Јер пророк рече: На Тебе се надаше оци наши и не постидеше се, на Тебе се надаше и спасли су се.
Зато, о Господе, ни мене јадног, који се узда у милост Твоју, не остави, не одбаци онога који је сагрешио – помилуј, Спасе, створење Своје да, одбацивши лепоте овог света, за Тобом потече, хвалећи и славећи свето и незлобиво име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, и сада и увек, и у векове векова.
(између 1208 и 1216)

Стефан Првовенчани
Прени се, о душо моја, и потеци ка спасењу
Молитва Стефана Немање уочи замонашења

Захваљујем Ти, Владико Господе Боже мој, Исусе Христе, милостиви Господе човекољупче, што си ме удостојио да у данашњи дан видим почетак пута спасења Твога, а они који долазе у истинити разум – незаблудно живе.
Зато дакле, о душо моја, прени се и потеци ка покајању, јер те Владика Твој зове. Јер овим ти псалмом пример показа, говорећи: Из уста младенаца и одојчади спремио си себи хвалу, зато се не лени! Зар не видиш младе који траже што им је потребно и који иду испред тебе? Не обазири се, опет, као жена Лотова, не гледај лепоте овога света које брзо ишчезавају, да ти се не догоди по причи о богаташу, већ се умили Господу и сети се свога обећања. Јер време се приближава, јер секира при корену дрвета лежи, и убелеше већ њиве; разумеј, жетва је!
Женик је пред вратима а ти ниси спремна. Чувај се да како не останеш са оне стране, куцајући. Јер чуј, још Христос говори: Дођите к мени сви који се трудите и обремењени, и ја ћу вам пружити мир, и друго. Да, устани дакле, устани и труди се у добром јарму Христовом и бремену Његовом лаком, да ти Христос отвори двери царства Свога.
(између 1208 и 1216)

Сава Српски
Дај ми, Оче неба, овај пут окончати
Молитва монаха Симеона (Немање) пред одлазак на Свету Гору

Царе славе, једини бесмртни, Оче неба и крепости, који промислом доброте Своје ниједан човек не желиш да погине, већ сви да се спасу, не остави мене погинути! Јер знам да је милост Твоја велика на мени и сада молим Те, Владико, дај ми овај пут окончати!
(1207)

Сава Српски
Боже отаца наших, сачувај и укрепи наследство моје у држави бивше владавине моје
Молитва монаха Симеона (Немање) пред упокојење

Тројице Света – Боже наш, славим Те, и благосиљам Те, и молим Те и дочаравам Те, јер по трећи пут благослов дајем наследству мом!
Господе Сведржитељу, Боже отаца наших, Авраамов, Исааков, Јаковљев и семена праведног, сачувај их и укрепи у држави бивше владавине моје. И помоћ Пресвете Богородице, и моја молитва, ако и грешна, нека је са њима од сада и довека.
И заповед пређашњу дајем им: Имајте љубав међу собом! А ко од њих одступи од онога што сам им наредио, гнев Божији да прогута њега и семе његово!
(1207)

Теодосије
Свагдашњу помоћ и благодат и заступство ваше тражимо
Молитва светима Симеону и Сави

О двојице богоизбрана, свети и дивни, богоносни и свеблажени оци Симеоне и Саво, који сада заједно стојите пред Светом Тројицом облиставани светло њеном светлошћу, и гледате од ње на нас одозго, не заборавите добро се бринути за нас, народ свој.
Не сећајте се зла којима Бога прогневисмо, не срамите се наших нечистота којима грешимо пред Њим и због тога далеко стојимо од Њега. Него као чедољубиви оци, омивши нас покајањем од њих, усвојите нас чиста Њему, и свагда нам дајте дарове добре што их од Њега измолисте. Спасавајте нас молитвама од најезде поганика и сваког оскрбљења!
Знамо да вас нечистотом безакоња наших дела много жалостимо и чинимо да сте малаксали. Али не оставите, не одгурните, не одреците се нас као туђеродних, јер наследство смо вашег удела и већ кроз вас добијамо судбу од Бога, и не тајимо ваш многи труд и зној за нас.
Благопохваљујемо и проповедамо ваша добра дела за нас: православну веру, од јереси ослобођење, истинито крштење, цркава подизање, светитељa велелепоту, царско украшавање круном, народа узакоњење, ка покајању поучење, инокa сабрање, ништих исхрану, сирочади смиловање, за живота и после смрти чудеса дивна, заступство пред Богом молитвама и у биткама помоћ, отачаско милосрђе и свагдашњу милост.
Не заборависмо сва ваша добра за нас, која се догодише међу нама, нити ћемо их заборавити.
Опет тражимо свагдашњу помоћ и благодат и заступство ваше, просимо да се молите за нас и да нас заступате, и припадајући молимо се: не престаните да се молите човекољупцу Богу за стадо ваше, које сте од душе заволели, за које се чак до смрти подвизавасте, да се избавимо од таме грехова и страсти, од сваке обузетости злим бесима и крвника и преваре.
Као што сте нас у маловременом и земном овом животу, док с нама бесте, водећи нас, чували у обојем – у душевним и телесним стварима, још више се сада, будући код Христа, молите за нас Њему да у миру и тишини покајањем живот наш поживимо, и после смрти своје милостива Га и помирљива нађемо, и да нам буде у страшни дан суда наплате милостив и дарежљив.
Његово смо створење, и за Њега живимо и јесмо, и осим Њега за другог Бога не знамо.
Њему припада свака слава, хвала и величје, част и поклоњење, заједно са Оцем и Светим Духом, и сада и увек и на векове векова. Амин.

2 Comments

 1. Помаже Бог!
  Пре 5 година читала сам свакодневно и усрдно за мог оца ( сада покојног) и стрица “Молитву за помирење завађене браће”
  ( нисам сигурна да ли је тачан назив) Светом Симеону Мироточивом, али никако не могу да је нађем, ни тај папир са молитвом, нити у неком молитвенику или интернету. Молим да ми проследите овим путем ако знате за њу.
  Иначе, заиста је чудотворна, за релативно кратко време десило се нешто невероватно, како само Господ може да учини да се догоди. Деловаће апсурдно, мој отац је преминуо (веома насилном смрћу) и непосредно пред смрт пружио је руку помирења брату ( нису говорили 10 година, одувек смо веровали да је он тај који неће да се помири) али је мој стиц одбио, због чега се и сада каје. Никада то себи неће опростити, али уздајући се у Божију милост и љубав, надам се да му Он хоће.
  Цео догађај посматрам као гест помирења, тужног али вечног. Хвала и слава Светом Симеону на том чуду које је измолио од Господа.
  А да би све било заокружено, након очеве смрти, отишавши у храм Св. Симеона баш у месту где је живео мој отац пронашла сам свог ( и своје породице) духовног оца који се сада моли и за мог телесног. Као да ми је Господ послао у замену за биолошког оца (који никада није испуњавао своје очинске дужности) – духовног оца који сада испуњава и више од онога што сам очекивала.
  Хвала унапред, надам се одговору и проналаску изгубљене велике молитве.

  • Poštovana Nado, mozda je ovo molitva koju trazite
   Pozdrav

   Molitva za pomirenje onih koji su u zavadi

   Vladiko, covekoljupce, Care vekova i dobara Darovatelju, koji si neprijateljstva pregradu razorio i mir podao roduljudskome, daruj i sada mir slugama Svojim (imena): ukoreni u njih strah Svoj i medjusobnu ljubav utvrdi, ugasi svaku raspru, oduzmi od svih sve sablasnjive nesuglasice. Jer Ti jesi Mir nas i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i svagda i u vekove vekova.
   Amin.