Молитве при помисли сумње у учење Цркве и истине Вере

Молитва прва
Утврди ме, Господе, у овој вери истинитој коју исповедам и дај ми да, омрзнувши све земаљско, имам срце уздигнуто горе, према Теби, и достојно да хвалим свесвето Име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва друга о истом, Светог Тихона Задонског
Сине Божији, Светлости вечна, Која све просветљујеш! Помилуј ме и просвети очи срца мога, помрачена маглом грехова и страсти, као што си просветио слепе који су завапили Теби. Нека се отворе и моје очи срдачне да видим Тебе, Светлост незалазну, и да са вером и љубављу следујем Теби, Који си ради мене грешнога ходио по земљи. Амин.

У прогонима за веру, Молитва светог Тихона Московског
Милосрдни Господе, Боже сила! Из дубине душе смирено Ти вапијем: силом Крста Твога смири безочност оних који мрзе и хуле име Твоје свето, који скрнаве и руше светињу храмова Твојих и љуто прогоне верна чеда свете Цркве Твоје. Свима који страдају и малаксају за исповедање вере у име Твоје пошаљи Анђеле Твоје свете да укрепе верне људе Твоје у ношењу благог јарма Твога, штитећи ангелским покровом и посредништвом Пресвете Богородице и свих светих Твојих. Многомилостиви Господе болним срцем, са сузама, молим Ти се: погледај на вапај, уздахе и умилне молитве свих верних људи који страдају од напада непријатеља Твојих и који су лишени светиње храмова Твојих и благодати светих тајни Твојих. Умилостиви се, Господе, над младенцима, не озаренима светлошћу светога крштења и не запечаћенима даром Духа Светога. Поштеди, Господе, децу, младиће и девојке који су, мрзитељима имена Твога саблажњени на свако неверовање, бешчашће, богохулство, развратан живот, завист и злобу према ближњему своме. Буди милостив, Господе, старцима и болеснима који су лишени у предсмртном часу благодатне утехе у јелеосвећењу и причешћу светим тајнама Твојим и који нису ни очекивали хришћански погреб. Огради, Господе, монашки ред изгнан из светих обитељи и који увреде подноси. Особито утврди, Господе, крепошћу Духа Твога, свештенике Твоје, да би храбро, чак до смрти, јединствено стајали на стражи стада Твога. А све који су, Тебе ради, примили мученички крај, удостој да у вечној слави Твојој царују. Ти, Који си се на Крсту молио за непријатеље Своје и Који си примио у последњем часу покајање благоразумног разбојника не погуби, о, Господе, одступнике, хулитеље и гонитеље свете вере и свете Цркве Твоје, но ако је могуће, даруј им радост да познају Тебе, Божанствену Љубав и Премудрост, и да дане своје у истинском покајању окончају. У Тебе се, Господе, надамо и нећемо се постидети до века, јер си Ти, Заступниче наш, помоћ и победа, Који си победио свет, Светлост изнад сваке светлости, Радост изнад сваке радости, Живот истинити и спасење вечно, и Теби, Коме се у Тројици поклањамо, славу сви узносимо, сада и увек и у векове векова. Амин.

При деоби и непријатељству међу верујућима, светог Јована Кронштатског:
Господе, научи нас да живимо у узајамној љубави и укрепи нас Духом Твојим Светим! Укроти нагоне страсти, који сметају љубави Небеској и јеванђелској и умртви наша срца за сласти земаљске. Дај ми, Господе, да свим земаљским добрима претпоставим увек благодат Твоју и да увек у Њој боравим у све дане живота мога до последњег издисаја!
Дај ми, Господе, да волим сваког ближњега свога као себе самога, да се ни због чега на њих не љутим и да не радим за ђавола. Дај ми да распнем своје самољубље, гордост, користољубље, маловерје и друге страсти. Нека нам свима буде име: узајамна љубав; да верујемо и надамо се да је Господ свима – све; да се не патимо и не узнемиравамо ни због чега; да будеш Ти, Боже наш, једини Бог срца нашег и осим Тебе – нико други. Нека буде у међусобној љубави, као што треба, и све што нас дели једне од других да буде од нас презрено, као прах који се ногама сатире. Нека буде! Нека буде! Амин.

При вређању од ближњих, Молитва преподобног Јефрема Сирина
Помилуј, Господе, оне који ме мрзе и завиде ми! Помилуј, Господе, оне који ме клевећу и наносе ми увреде. Не учини им никаква зла због недостојног слуге Твога, већ по неизреченом милосрђу Своме и по безмерној благости Својој, ни у овом животу ни у будућем веку, нека не претрпе никаква зла због мене грешнога! Освети их милошћу Својом и осени их благодаћу Својом, Свеблаги, зато што си Ти пред свима благословен у векове векова. Амин.

One Comment

  1. Бог Вам помогао и хвала Вам пуно ❤️