НАСЛОВНА » Вера и Православље, ПИТАЊЕ ПАСТИРУ » Молитве поред правила св. Серафима

Молитве поред правила св. Серафима

Питање:
Помаже Бог! Интересује ме да ли је потребно да поред правила св. Серафима Саровског читам још неке молитве после правила и које? Унапред захваљујем.
Војкан


Одговор:
Драги Војкане, онај ко вам је благословио да читате то правило требао би да вам да одговор и на ово питање. Није јасно зашто не користите уобичајено правило које се данас нуди православним хришћанима. Постоје и правило тако великог св. Јефрема Сирина, али које је изразито кратко. Не треба да се у овоме издвајамо од осталих људи.
Да ли је вама корисно да имате неко посебно правило требао би да то ваш духовник открије. Молитве јутарње и вечерње, са правилом пред причешће – три канона са завршних десет молитава вама је више него довољно. То је уобичајено правило које Црква данас даје свим својим члановима, и наравно, и вама га препоручује.
Сами по личном нахођењу не можете да одабирате правила, једино у сагласношћу са вашим духовним оцем. Зато ни ја не моги више да вам помогнем јер вас не познајем. То је врло важно да се познаје човек, посебно духовно. Није јасно зашто вам је дат благослов да се користите тим правилом. Лако може да се погорди или прелести, да ако се другачије молимо да смо бољи јер нешто посебно радимо. Издвајање води у индивидуалзам а то се сукоби са основним принципима Цркве, јер тамо се не издвајају јер сви саборно ра де исто.
У Христу Ваш
оЉубо

Један коментар

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *