Молитве јутарње

Пренувши се из сна, устани одмах, и сабравши ум, реци са побожношћу и страхом Божјим, крстећи се:

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

 

Затим постој мало ћутећи, док се не умире сва твоја осећања, и тада начини три поклона, говорећи:

Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешнога.

 

Тада, ако је свештеник, говори:

Благословен Бог наш…

Ако није свештеник, почиње овако:

Господе Исусе Христе, Сине Божји, ради молитава пречисте Твоје Матере и свих светих помилуј нас. Амин.

 

Затим: Слава Теби Боже наш, слава Теби.

Царе небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризницо добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе помилуј! (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва Господња

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

 

Затим ове Тројичине тропаре, глас 1:

Уставши од сна, падамо пред Тобом, Благи и узносимо Ти анђелску песму, Моћни: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нас Богородицом.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу: Из постеље и сна подигао си ме, Господе; ум мој просвети и срце, и усне моје отвори да Те славим, Света Тројице: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нас Богородицом.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Судија ће доћи изненада, и откриће се свачија дела, но са страхом вичемо у поноћи: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нас Богородицом.

Господе, помилуј! (дванаест пута)

 

И молитву ову:

Уставши од сна, захваљујем Ти Света Тројице, што се због своје велике доброте и дуготрпељивости ниси разљутила на мене лењивог и грешног, нити ме погубила због безакоња мојих, него си показала своје уобичајено човекољубље и подигла мене који сам лежао несвесно, да Ти јутрењујем и славим моћ Твоју. И сада просвети моје духовне очи, отвори моја уста, да се поучавам речима Твојим и разумем заповести Твоје и творим вољу Твоју и певам Тебе у срдачном исповедању и славим пресвето име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Онда:

Слава Ти, Царе, Боже, Сведржитељу, који си Својим божанским и човекољубивим промислом удостојио мене грешног и недостојног да устанем од сна и да уђем у Твој светли дан. Прими, Господе, глас молитве моје као и светих умних сила Твојих, и дај да Ти чистим срцем и смиреним духом приносим хвалу са нечистих усана мојих, да и ја грешник будем са упаљеном свећом душе моје у реду са мудрим девојкама, славећи Тебе у Оцу и Духу Светоме слављенога Бога Сина. Амин.

 

Ходите, поклонимо се цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо самом Христу, цару и Богу нашем!

 

Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости својој, и по обиљу милосрђа свога очисти безакоње моје. Опери ме сасвим од безакоња мога, и од греха мога очисти ме, јер ја знам безакоње своје и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, да се оправдаш у речима својим и да победиш кад Ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Јер гле, истину љубиш, и јављаш ми незнано и тајно свемудрости своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да чујем радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце ми чисто саздај, Боже, и дух прав обнови у мени. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и непобожни ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста ће моја казивати славу Твоју. Јер, да си хтео жртве, принео бих; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће презрети. По благости својој, Господе, чини добро Сиону, нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

 

Символ вере

Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;

Који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;

И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;

И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.

Исповедам једно крштење за опроштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућег века. Амин!

 

Затим, Молитва прва, светога Макарија Великог:

Боже, очисти ме грешнога, јер никакво добро не учиних пред Тобом, него ме избави од зла, и нека буде у мени воља Твоја, да неосуђено отворим своја недостојна уста и прославим Твоје свето име, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва друга, светога Макарија Великог:

Уставши од сна, поноћну песму приносим Ти, Спаситељу, и падајући пред Тобом вапијем Ти: не допусти да заспим у греховној смрти, него ме обаспи милосрђем, Ти, који си се добровољно распео, и похитавши подигни мене који у лености лежим, и спаси ме у бдењу и молитви, и после ноћног сна заблистај ми дан безгрешан, Христе Боже, и спаси ме.

 

Молитва трећа, светога Макарија Великог:

Уставши од сна, Теби прибегавам Владару човекољубиви, и милосрђем Твојим полазим на дела Твоја. Молим Ти се, помози ми у свако доба у свакој ствари, и чувај ме од свега рђавог у свету, и од ђаволске брзоплетости, и спаси ме, и уведи у Твоје вечно царство. Јер Ти си мој створитељ, и свакога добра промислитељ и подаритељ, и у Тебе је све уздање моје, и Теби славу узносим сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва четврта, светога Макарија Великог:

Господе, који си својом великом добротом и својим великим милосрђем дао мени, слуги Твоме, да прошло време ове ноћи пређем без опасности од ма каквог зла противниковог, Ти, сам Владару, Творче свега, удостој ме да Твојом истинском светлошћу и просвећеним срцем творим вољу Твоју, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва пета, светога Василија Великог:

Господе Сведржитељу, Боже сила и сваког тела, који на висинама живиш и на смерне гледаш, а који срца испитујеш и оно што је сакривено у људима унапред знаш, беспочетна вечна Светлости, у које нема промене или сенке измене, сам, бесмртни Царе, прими наша мољења, која Ти сада упућујемо од прљавих усана, ослањајући се на велико Твоје милосрђе, и опрости нам сагрешења наша која учинисмо делом и речју и мишљу, свесно или несвесно, и очисти нас од сваке прљавштине тела и духа. И даруј нам да бодрим срцем и трезвеном мишљу пређемо сву ноћ овога живота, очекујући долазак светлог и предсказаног дана јединородног Сина Твога, Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, у који ће Судија свих доћи са славом да свакоме да по делима његовим, да нас не затече пале и разлењене него бодре, орне за делање и готове да уђемо са Њим у радост и божанску дворану славе његове, где је непрестано ликовање оних који празнују и неисказана сладост оних који гледају неизрециву лепоту лица Твога. Јер си Ти истинита светлост, која просвећује и освећује све и сва, и Тебе пева сва твар у векове векова. Амин.

 

Молитва шеста, светога Василија Великог:

Благосиљамо Те, превишњи Боже и Господе милости, који увек чиниш с нама оно што је велико и неиспитљиво, славно и неизмерно; који нам дајеш сан ради окрепљења наше слабости и ради одмора нашег тела. Захваљујемо Ти што нас ниси погубио са безакоњима нашим, него си показао своје свагдашње човекољубље и подигао нас који смо спавали да славимо моћ Твоју. Стога молимо Твоју неизмерну доброту: просвети наше мисли, отргни из тешког сна лености очи и ум наш, отвори наша уста и испуни их Твоје хвале, да бисмо радосно могли певати и исповедати се Теби, у свима и од свих слављеном Богу, беспочетном Оцу, са јединородним Твојим Сином, и свесветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва седма, Поноћна песма Пресветој Богородици:

Благодат Твоју славим Владарко, и молим Те, ум мој облагодати. Научи ме да идем право путем Христових заповести. Оснажи ме да молитвено бдим, сан мрзовоље одгонећи. Свезана оковима греха, разреши ме молбама Твојим, Богоневесто. Чувај ме и ноћу и дању, избављајући ме од непријатеља који војују против мене. Оживи ме умртвљеног страстима, Ти, која си родила животодавца Бога. Просвети моју ослепљену душу, Ти, која си родила незалазну светлост. О дивна палато Господња, учини ме домом Духа божанског. Ти, која си родила Лекара, излечи давнашње страсти душе моје. На стазу покајања упути мене кога витла животна бура. Избави ме огња вечнога, и црва злога, и тартара, да не постанем радост ђаволима ја који сам подлегао многим гресима. Свебеспрекорна, начини новога човека од мене остарелог кроз неосетљива сагрeшења. Удаљи ме од сваке муке и умоли Владара свих. Удостој ме да са свима светима добијем небеско весеље. Пресвета Дјево, услиши глас непотребног слуге Твога. Пречиста, дај ми често бујицу суза која очишћава прљавштину душе моје. Непрестано Ти приносим јауке од срца, одобровољи се, Владарко, прими моју молитвену службу и принеси милосрдном Богу. Ти, која си изнад анђела, учини ме вишим од овога света. Светлосни заклоне небесни, руководи у мени духовну благодат. Свебеспрекорна, подижем на похвалу руке и усне, упрљане прљавштином. Избави ме душегубних злоба, молећи усрдно Христа, коме приличи част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва осма, Господу нашем Исусу Христу:

Многомилостиви и свемилостиви Боже мој, Господе Исусе Христе, из велике љубави сишао си и оваплотио се да би спасао све. И опет, Спасе, спаси ме по благодати, молим Те. Јер ако ме спасеш због дела, онда то није благодат и дар, него дуг. О велики у милосрђу и неисказани у милости, Ти си, о Христе мој, рекао: који верује у мене, биће жив и неће видети смрти вавек. Ако, дакле, вера у Тебе спасава очајнике, ево верујем: спаси ме, јер си Ти мој Бог и Саздатељ. Нека ми се место дела урачуна вера, Боже мој, стога не тражи дела која ме оправдавају. Но, ова вера моја нека замени све, нека она одговара, нека ме она оправдава, нека ме она покаже учесником Твоје вечне славе, да ме не би уграбио сатана и да се не би похвалио, о Речи, да ме је отео из Твојих руку и заштите. Но, хтео ја или не хтео, спаси ме, Христе Спасе мој; похитај брзо, брзо, погибох, јер си Ти Бог мој од утробе матере моје. Господе, удостој ме да Те сада заволим као што некада заволех сами грех, и да опет служим Теби без лености усрдно, као што раније служих лажљивом сатани. Особито пак служићу Теби, Господу и Богу моме Исусу Христу, у све дане живота мога, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва девета, Анђелу чувару:

Свети Анђеле, који стојиш уз моју јадну душу и гледаш мој страсни живот, не остави ме грешнога, нити одступи од мене због моје неуздржљивости. Не дај места злом демону да овлада мноме помоћу насиља овог смртног тела. Ојачај моју бедну и слабу руку, и упути ме на пут спасења. О, свети Анђеле Божји, чувару и покровитељу моје јадне душе и тела, опрости ми све чиме те увредих у све дане живота свога; и ако што сагреших ове прошле ноћи, заштити ме данас, и сачувај ме од сваког искушења ђаволског, да не бих никаквим грехом прогневио Бога, и моли се за мене Господу, да ме учврсти у страху своме и покаже ме достојним слугом своје доброте. Амин.

 

Завршна јутарња молитва Пресветој Богородици:

Пресвета Владарко моја, Богородице, својим светим и свемоћним молбама одагнај од мене, смерног и бедног слуге Твог: мрзовољу, заборавност, неразумност, нерад и све нечисте, рђаве и хулне помисли из јадног срца мог и из помраченог ума мог, и угаси пламен страсти мојих, јер сам убог и јадан; избави ме од многих и горких успомена и подухвата, и ослободи ме од свих злих делања, јер си благосиљана од свих нараштаја, и слави се пречасно име Твоје у векове векова. Амин.

 

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Ако је присутан свештеник:

Господе помилуј, Господе помилуј, Господе помилуј, благослови!

Ако нема свештеника:

Господе помилуј, Господе помилуј, Господе помилуј!

 

И отпуст: Господе Исусе Христе, Сине Божји, ради молитава пречисте Твоје Матере, преподобних и богоносних отаца наших и свих светих, спаси ме грешнога. Амин.

 

 

17 Comments

 1. Отац Вељко

  Бог ти помогао Жељка,углавном кроз молитву али ако ти се Господ јави кроз молитву запали свећу за њега и покушај да разговараш и то са поштовањем.

 2. дррајко

  Поштована,
  Не треба себе да презирете већ само мирно да наставите да читате молитву !

 3. Pomaže Bog zanima me da li razgovor sa Gospodom mora isključivo da bude kroz molitvu ili može i da bude kroz obraćanje svojim riječima(kao da razgovaram sa prijateljem)

  • Глигорије

   Да мислим да је то највише степен поверења кроз разговор . Господ тражи од нас простоту а не шаблонско мољење

  • дррајко

   Поштована, Бог Вам помогао,
   мислим да би редослед требао бити овакав: прво обавезне молитве, јутарње, вечерње из молитвеника православног, или какво већ имате правило, па тек на крају кратка прозба нашим речима.

 4. Драго ми је да доста људи чита молитве. Тако једино може да нам буде боље, како нама тако и нашим ближњим, па на крају и нашем народу.
  Свим молитвеницима , све најбоље од Господа.

 5. I ja sam dobila ovaj pravoslavni molitvenik 2001god. od mog najboljeg duhovnika, koji je na zalost preminuo, veoma mlad.Od tada , ja svaki dan molim i za zive i za mrtve .S obzirom da molitve znam napamet, molim , veoma cesto i tacno znam kada mi sotona pomuti um, kada nemam pojma sta molim.Tada se prekrstim i zamolim Boga da mi pomogne da istrajem u molitvi.Bezbroj puta sam vidjela kako Bog radi kroz moj zivot i neizmjerno sam Mu zahvalna za tu spoznaju.

 6. I ja čitam godinama ove iste molitve, znam ih već odavno napamet, i ZNAM da se treba vezivati molitvenim rečima ali, UVEK, UVEK, UVEK mi se razne misli upletu dok ih čitam…
  Zbog toga prezirem samu sebe jer znam, kad god molitve usrdno pročitam, osetim ih!

  • Pomaže Bog. Nekršten sam. Mnogo bih volio da se krstim i nadam se da će to da se desi ubrzo. Volio bih da znam koje molitve mogu da čitam ujutro, a koje uveče i pred kojom ikonom.
   I šta treba da se radi odredjeni period prije krštenja? Unaprijed hvala.

   • Brate naš Đorđe

    Hvala dragom Bogu što te priziva sebi i što želiš dase krstiš. Krštenjem postaješ član svete zajednice i potrebno je da se upoznaš sa osnovnim dogmama i pravilima vere. U crkvi je najbolje da tražiš blagoslov od sveštenika za molitveno pravilo. Ako uzmeš na sebe previše teško pravilo, onda to može da bude veliko opterećenje i razlog za odustajanje od molitve. U molitvenicima možeš da pronađeš molitve jutarnje i večernje, ali najvažnije je da se moliš iz srca. Molitva mora da bude tvoj razgovor sa Bogom, a molitvenik ti pomaže u tome. Nevažno je ispred koje ikone stojiš, jer svaka ikona projavljuje silu Boga živoga. Svi naši sveti oci i svete majke koje su prikazane na ikonama su svoj život priklonili Bogu i mi im se molimo da budu naši zastupnici pred Bogom.

 7. Pomaže Bog.
  Bogu hvala imam baš ovakav molitvenik knjigu, čitam svako jutro ove jutarnje molitve.
  Slava Bogu za sve.
  Srećan nam praznik današnji, Materice.
  Amin!

  • Бранислава

   Да ли се мора стајати за време читања молитвеног правила до краја? Имам проблем са стајањем тешко ми је слабост и малаксалост имам ујутру по буђењу. Да ли је то од исцрпљености јел радим и ноћне смене или су искушења да би одустала незнам. Да ли може клечећи?

   • Sestro Branislava

    Trud je neophodan, ali prekomerni trud može da bude štetan. Razgovaraj sa svojim sveštenikom o ovim problemima i traži blagoslov da čitaš delove molitava sedeći, a deo stojeći ili klečeći. Bog vidi šta nam je u duši i to je najvažnije.

   • дррајко

    Поштовани,
    Мислим да је правило да се молитве читају стојећи пред иконама. Ако је неко ослаблљен болешћу може и да седи. Клечање је знак посебно усрдне молитве и само се у појединим ситуацијама обавља.
    Поздрав.

 8. Баш тако како је рекла Александра. И не одустајте! У прво време ће вам мисли летети то јест падаће вам на памет , те да нисте купили у продавници нешто, те да нисте нахранили ако имате,неку животињу…временом ћете лепо усредсредити мисли само на молитву.

 9. Zdravo, to znaci da ne treba samo da se iscitava molitva automatski, nego verujes i da misilis na reci molitve.
  Nadam se da sam pomogla.

 10. Горан Манчић

  Поштовани оче

  Прочитао сам у молитвенику да приликом читања молитава ваља везивати ум за речи молитве.

  Да ли ми можете појаснити `везивати ум за речи молитве`?

  Хвала унапред
  Горан Манчић