Молитва за успех

Питање:
Postovanje, interesuje me postoji li molitva za uspeh i zamolio bih Vas da mi istu posaljete. Takodje me interesuje da li Isusova ikona mora stajati na zidu iznad ikone Krsne Slave? S postovanjem,
Aleksandar


Одговор:
Драги брате, тебе интересује молитва за успех. Ниси био баш конкретан, на какав си то успех мислио. Али, да би човек у било чему успео, он мора да се труди, да ради на ономе у чему жели да успе. Према томе, препоручио бих ти Молитву пре почетка рада, јер се само кроз рад и труд стиже до успеха. Рад нам је Господ задао још при стварању првог човека, а човек га је, својим падом у грех, само отежао. Господ је тада рекао: “Са знојем лица свога јешћеш хлеб, докле се не вратиш у земљу од које си узет, јер си прах и у прах ћеш се вратити” (1. Мојсијева 3, 19) . Ако у твом кућном, породичном Православном молитвенику не постоји ова молитва, препоручујем ти онда ову молитву: “Многомилостиви Господе, Ти који си и Сам рекао да без Тебе не можемо ништа добро чинити, буди и мени милостиви помоћник учини да овај рад мој и дело које започињем буде по вољи Твојој светој. Дај, Господе, љубитељу поштених трудбеника и добротворних радника, да благодат Духа Твога Светога укрепи ово дело руку наших, да оно буде на славу имена Твога светога, а на корист и добро наше и наших ближњих. Јер се свако добро дело утврђује вољом Твојом и благословом Твојим, благословени Господе, волитељу нашега спасења и напретка. Благослови стога, Господе, да овај рад наш успешно приведемо крају и заврштетку, на славу светог имена Твог и на спасење душа и тела наших. Теби, Даваоче свакога добра и Делатељу нашега спасења, слава и хвала у све векове. Амин”. У богослужбеној књизи Требник има и Обред призивања помоћи, благодати и дара Пресветога Духа на почетку свакок доброг дела. Претпостављам да и ти, драги брате, имаш добре намере и да тежиш ка остварењу неког доброг дела, у коме тражиш помоћ Божју, како би у томе делу успео. У том чину свештеник чита и ову молитву: “Господе Исусе Христе, Боже наш, прими ову молитву за опроштај грехова твојих служитеља (твога служитеља) и благослови њихову (његову) добру намеру и дело, да га срећно почну и без икакве сметње на Твоју славу заврше, прегаоцима помози и усмери дела руку њихових, те силом Пресветога Духа учини да га доврше. Јер си Ти милостиви и човекољубиви Бог и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин, ” Икона Господа Исуса Христа не мора у стану да буде изнад Славске иконе. Ако имаш само те две иконе, онда постави једну поред друге и то онако како су постављене на иконостасу, лево икона Христова, а десно (како ти гледаш иконе) Славска икона. Кад набавиш и икону Пресвете Богородице, онда ћеш икону Христову ставити у средину, десно Славска икона, а лево икона Пресвете Богородице. И ја ти, драги брате, желим успех у сваком добром делу, на радост твоју и твоје породице, Цркве и верног народа Божјега о. Душан

12 Comments

 1. Treba mi pomoc pri ucenu i uspehu u skoli. Spostovanjem da li postoji neka molitva posto mi jako lose,ide u skoli.

 2. Poštovani,
  Možete li napisati molitvu za uspeh i sreću na suđenju i ročištima?
  S poštovanjem,
  Nina

 3. Помаже Бог . Редовно идем у цркву ,причешћујем се ,трудим се у свему. Међутим у послу,финансијама никако да има неког помака,и све на крају испадне лоше,никако да и новац који дође распореди се на заиста потребне ствари. Поред тога имам сина који у октобру пуни 18год,добро је и паметно дете али се у задњих 3године удаљио од цркве,исповести ,причести…Поред тога горди се ,лењост,гневи се на критике.Молила бих вас да ми кажете које молитве осим основних ,Исусу,Мајчину молитву треба још да читам..Да све ово крене на боље. Захваљујем и свако добро од Бога.

 4. Interesujeme molitva za posao nemam sreće za posao uopšte

 5. Помаже Бог оче, имам једно конкретно питање; дали постоји нарочита молитва, за успех у судском поступку? Наиме, имао сам тешку повреду на раду и добио отказ, тужио сам послодавца. Обзиром да није баш увек правда задовољена (од стране државе) ми православни Хришћани се уздамо у Бога. Моје питање је дали има нарочита молитва. Хвала унапред.

 6. Vidim da Vam dugo nema odgovora, a ja bih volela pomoci koliko mogu. Evo jedne molitve koju ja svakodnevno ponavljam i koja mene izvodi na pravi put, a moze da se cita u svakoj zivotnoj situaciji: “Gospode, ja sam gresan covek, i ne razumem kako treba postupiti. Ti me, Milostivi, urazumi kako da postupim”
  Uz to, kupite pravoslavni molitvenik u crkvi, manastiru, tu imate molitve za sve sto Vam je potrebno. Sve je to Bozija volja, nase je da se molimo i da verujemo, jer samo cvrstom verom i molitvom stizemo uz Boziju pomoc do zeljenog cilja.
  Svako dobro!

 7. I mene ovo isto muci za posao kao i ovog gospodina Vladana molim vas ako moze odgovor. Pozdrav!

 8. Poštovani,
  Postoji li molitva za sreću?
  Naime na svakom razgovoru za posao ne uspevam da dobijem posao i generalno “zaglavljen sam” u jednoj životnoj tački vremena.
  Pozdrav

 9. Da li postoji molitva za bolji uspeh u školi? Šesti sam razred i volela bih da budem 5,00. Mnogo se trudim i stalo mi je. (Stalno sam ustajala ranije da bih ponavljala gradivo) Molim Vas, pomozite mi! (Svako veče čitam molitve “Oče naš, Care nebeski i Bogorodive Djevo”

  • Александар

   Помаже Бог,
   Постоји молитва која се чита пре и после учења.
   Пре учења: Свеблаги Господе,пошаљи нам благодат Твог Светог Духа,да оснажи наше духовне силе,да би, пазећи на учење које нам се предаје порасли Теби , нашем Творцу на славу, родитељима нашим на радост, а Цркви и отаџбини нашој на корист.
   После учења: Благодаримо Ти Творче што си нас удостојио Твоје благодати те смо примили учење. Благослови наше старешине, родитеље и учитеље који нас воде познању добара, и дај нам силу и моћ да продужимо ово учење, Амин.
   Поздрав

 10. Postovani,postoji li molitva za uspjeh u skoli?Vec duze vrijeme ne mogu da polozim 4 ispita na fakultetu.Ucim i trudim se,ali svaki izlazak je neuspjeh za mene.

  • Александар

   Помаже Бог,
   Постоји молитва која се чита пре и после учења.
   Пре учења: Свеблаги Господе,пошаљи нам благодат Твог Светог Духа,да оснажи наше духовне силе,да би, пазећи на учење које нам се предаје порасли Теби , нашем Творцу на славу, родитељима нашим на радост, а Цркви и отаџбини нашој на корист.
   После учења: Благодаримо Ти Творче што си нас удостојио Твоје благодати те смо примили учење. Благослови наше старешине, родитеље и учитеље који нас воде познању добара, и дај нам силу и моћ да продужимо ово учење, Амин.
   Свако добро!