Молитва за ближње

Питање:
Помаже Бог! Пошто радим са људима, понекад, сазнам да је неко од њих или од њихових ближњих тешко болестан.Тада, не говорећи им о томе, допишем њихово име на списак оболелих ближњих које помињем кад читам молитву за оболеле.Трудим се да ову молитву, уз остале читам сваког јутра. За многе не знам да ли су оздравили или су се представили Господу. (Имена за проскомидију дајем за оне за које знам да су крштени и шта је са њима) Дали је погрешно што их и даље помињем? Не желим да их изоставим, ако моја молитва може да им помогне, макар мало, а с друге стране, можда некоме од њих треба да се молим за покој душе, а не знам за то. Нисам питала свог пароха, јер не желим да “левица зна шта ради десница “, и из истог разлога желим да се не објави моје име. Опростите што Вам одузимам време. Од свег срца свако добро од Господа Вам желим, и хвала Господу што нам Вас је дао.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, То што се Ти молиш за своје ближње, за њихово оздрављење душе и тела, је веома похвално. Молити се једни за друге је и савет Светог апостола Јакова: Исповедајте пак једни другима сагрешења и молите се Богу једни за друге да оздравите. Много је моћна усрдна молитва праведника (Јак. 5, 16) . Значи, добро чиниш што се за своје ближње молиш Богу у својим личним, свакодневним молитвама, као и што имена њихова дајеш свом свештенику, да се за њих моли на Светој литургији и да за њих вади честице на проскомидији. Сипајући, по завршетку Свете литургије, те честице у путир, где се налази Крв Христова, свештеник ће изговорити и ову молитву: “Омиј, Господе, светом Крвљу Твојом, грехе свих овде поменутих, молитвама Светих твојих”.
А то што често ниси сигурна да ли су оболели пријатељи и познаници живи или су се у међувремену представили, не треба да Те брине. Ти се и надаље моли Богу за њих, јер пред Богом смо сви живи, без обзира да ли се неко сада рађа или се упокојио пре хиљаду година, а по речима Христовим: Бог није Бог мртвих, него живих, јер су у Њему сви живи (Лука 20, 38) . Уосталом, ми се молимо за ближње своје на само у телесној болести, већ и у душевној немоћи, за оздрављење од греха опхрване душе, а то је актуелно и пре и после физичке смрти.
ВАИСТИНУ ХРИСТОС ВАСКРСЕ и целом свету радост донесе, па и нама грешнима.
Поздрав о. Душан

One Comment

  1. Pomaže Bog! Ja bih želeo da se pomolim za devojčicu sa kojom sa odrastao nju sam zavoleo kao svoju sestru. Posle pet godina zajedničkog odrastanja zavoleo sam je kao sestru oboje nemamo roditelje i živeli smo u hraniteljsku porodici i dalje živimo ja bih želeo da se pomolim za nju i za njenu sreću i za zdravlje ali ne znam kako. Voleo bih Vi Oče da mi pomognete. Izvinite ako Vam oduzimamo vreme. Hvala Vam na unapred