Молим вас да ми објасните стихове из Јеванђеља.

Питање:
Поштовани пастиру, молим вас да ми објасните стихове из Јеванђеља: “Јер ко хоће своју душу да сачува, изгубиће је, а ако ко изгуби душу своју мене ради, наћи ће је”. Унапред захвалан,
Милан


Одговор:
Драги Милане, Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га, а ко изгуби живот свој мене ради и Јеванђеља онај ће га сачувати (Мк. 8, 35) .
Прво бих желео да вам разјасним превод. Негде се спомиње “душа” а негде “живот”. Зашто? Јер ко има душу у себи, има и живот. Човек је човек онда, док му је душа у њему. Када душа изађе из човека изашао је и живот, и онда он више није човек већ покојник или мртвац. Ко год жели да сачува свој живот који се састоји од старих пожуда, од разврата, од овосветског уживања, значи ко жели да сачува живот овај, овакав какав јесте, изгубиће прави живот који се састоји у Христу, у врлинама, у уздржању, у љубави чак и према непријатељима итд. А ако се одрекнете добровољно, тј. изгубите такав живот, у страстима и пожудама овосветским, због живљења са Христом, са врлинама, са љубављу и према непријатељима, и после смрти (прелаза из овог света у онај вечни) живеће са Христом.
Ово можда мало звучи философски, али у ствари није. Нпр. ја желим да постим јер верујем Господу Исусу Христу и његовим речима “да се овај род изгони постом и молитвом”. Значи, ако постим због себе и своје душе, да би се сачувао од таквих варљивих пожуда као што нам је Христос и предао, ипак ћу имати неке користи, тј. спасићу моју душу (бар се надам) . Свакако ћу и ја умрети, тј. променићу овај свет (прећи ћу из овог привременог света у онај вечни, тело ће отићи у земљу од које је и узето, а душа? – па надам се у живот са Христом, зато што сам све речи Христове тј. цело јеванђеље применио у мом животу, дај Боже да тако и буде) . Значи, сачуваћу своју душу или живот. Али ако се ја трудим да сачувам свој живот, овде на земљи, тако што сматрам да је све дозвољено и све користи (баналан пример: па чак и убити човека јер ме је видео да сам нешто украо, што значи да сам учинио два греха, али битно је да сачувам свој живот, овде на земљи, и да полиција не сазна ко је извршио крађу итд. итд.) . Опет, и тај убица ће умрети, али где ће његова душа, да ли ће и она бити са Христом ако се никада није ни покајао и никада није ни жалио за таквим грехом. Тада ће се открити ко је извршио и крађу и убиство и онда ће бити кажњен. Значи, изгубио је живот.
У нади да ће вам ово бар мало помоћи да разумете ове Христове речи, пуно вас поздравља о.Дејан

Comments are closed.