МОЛЕБАН У НЕДЕЉУ ПРАВОСЛАВЉА (ЗА ОБРАЋЕЊЕ ОНИХ КОЈИ СУ ЗАБЛУДЕЛИ И ОТПАЛИ ОД ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ)

МОЛЕБАН У НЕДЕЉУ ПРАВОСЛАВЉА
(за обраћење оних који су заблудели и отпали од Православне Цркве)

На Божанској Литургији Светога Василија Великог, после заамвоне молитве, клирици и народ узимају иконе: Спаситеља, Пресвете Богородице и других Светих из храма чинећи литију кроз град (где је то могуће) и око светог храма, певајући тропар: “Клањамо се пречистоме лику твоме, Благи…”. Потом улазе у храм и на средини храма постављају на налоњ иконе Спаситеља и Пресвете Богородице. Архијереј и свештеници стоје на средини храма, и ђакон почиње:

Ђакон: Благослови Преосвештени Владико.

Архијереј: Благословен Бог наш свагда, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин. Клирици и народ певају: Царе небески…

Чтец: Трисвето, Пресвета Тројице и Оче наш.

Архијереј: Јер је твоје царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

Чтец: Господе, помилуј! (дванаест пута) Ходите, поклонимо се цару нашем Богу! Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, цару нашем Богу! Ходите, поклонимо се и припаднимо самом Христу, цару и Богу нашем!

и Псалам 74: Хвалићемо те Боже, хвалићемо и призиваћемо Твоје име. За тебе казују чудеса Твоја кад буде време; судићу по правди. Зањиха се земља са свима који живе на њој, ја сам учврстио њене стубове. Рекох онима који се хвале: не хвалите се, и онима који греше: не дижите рога. Не дижите у вис рога својега, не говорите неправду против Бога. Јер уздизање не долази нити са истока, нити са запада, нити са пустих гора. Него је Бог судија, он једнога унизује а другога узвисује. Јер у руци Господњој је чаша пуна немешаног, добро зачињеног вина, и он точи по реду, али се њен талог не источи, пиће (из ње) сви безбожници на земљи. А ја ћу клицати довека, певаћу Богу Јаковљеву. И поломићу све грешничке рогове, а праведнички рогови узвисиће се.

Ђакон: У миру Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Ђакон: За вишњи мир и спасење душа наших, Господу се помолимо.

За мир свега света, за непоколебљивост светих Божијој Цркава, и сједињење свих, Господу се помолимо.

За овај свети храм, и за оне који са вером, побожношћу и страхом Божјим улазе у њега, Господу се помолимо.

За свјатјејшег патријарха (или високопреосвештенога митрополита, или преосвештеног епископа) нашег (име), за часно презвитерство, у Христу ђаконство, за сав клир и верни народ, Господу се помолимо.

За благоверни и христољубиви род наш и за православне хришћане, да им Господ Бог помогне и да одоле сваком непријатељу и противнику, Господу се помолимо.

За овај град (или: за ово село; или: за свету обитељ ову), за сваки град, крај и оне који вером живе у њима, Господу се помолимо.

За благорастворење ваздуха, за изобиље плодова земље и времена мирна, Господу се помолимо.

За оне који плове, за путнике, болеснике, паћенике и сужње, и за њихово спасење, Господу се помолимо.

Да Господ милостивим Својим оком погледа на Цркву своју и да је сачува неповређеном и непораженом од јереси и празноверја и да је огради миром својим, Господу се помолимо.

Да Он умири њене раздоре и силом Духа Светог да приведе к познању истине све оне који одступише, и да их присаједини своме изабраном стаду, Господу се помолимо.

Да Он, светлошћу Свога Божанског разума, просветли све људе, и да укрепи верне своје, и да их сачува непоколебљиво у правој вери, Господу се помолимо.

Да нас избави од сваке невоље, гњева, опасности и нужде, Господу се помолимо.

Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас, Боже, благодаћу Твојом.

Поменувши пресвету, пречисту, преблагословену, славну Владичицу нашу Богородицу и Увекдјеву Марију са свима Светима, сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо.

Народ: Теби, Господе.

Архијереј, возглас: Јер Теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

Ђакон: Бог је Господ и јави се нама, благословен који долази у Име Господње.

Глас 4. и остали стихови. Затим ови тропари: Тебе, Господе, славећи, ми, недостојне слуге Твоје, захваљујемо на Твојим великим доброчинствима, нама дарованим; хвалимо, благосиљамо, певамо, величамо, и благодаримо на Твојој благости, и као слуге, кличемо Ти са љубављу: Спаситељу наш и добротворе, слава Теби.

Слава, глас 3. Као бескорисне слуге које су бесплатно примиле Твоја добра и дарове, Владико, искрено прибегавамо Теби, и према нашим моћима благодарења приносимо, славећи Тебе као свог Добротвора и Створитеља, и гласно кличемо: Слава Теби, Свемилостиви Боже.
И сада, и увек, глас 4. Господе, Ти који си живот и васкрсење свих, учврсти ово станиште заувек, као што си утврдио свод Вишњега, и показао лепоту овог светог стана славе Твоје овде доле, и прими молитве које Ти непрестано приносимо, посредством Богородице.

Ђакон: Пазимо!

Архијереј: Мир свима.

Чтец: И духу твоме.

Ђакон: Премудрост!

Чтец: прокимен глас 4: Они који су засађени у дому Господњем, цветају у дворовима Бога нашега.

Стих. Праведник ће се веселити у Господу, и уздаће се у Њега.

Ђакон: Премудрост!

Чтец: Читање из Посланице Светог апостола Павла Римљанима (зач. 121; Рим. 16, 17)

Ђакон: Пазимо!

Чтец: Браћо, молим вас пак, да пазите на оне који чине раздоре и саблазни против науке коју ви научисте, и клоните их се; јер такви не служе Господу нашем Исусу Христу него својем трбуху, и благим и ласкавим речима варају срца незлобивих. А ваша се послушност разгласи свуда. Зато се радујем због вас; али хоћу да сте ви мудри за добро, а безазлени за зло. А Бог мира брзо ће сатрети сатану под ногама вашим. Благодат Господа нашег Исуса Христа са вама.

Архијереј: Мир теби читачу.

Чтец: И духу твоме.

Ђакон: Премудрост!

Чтец: Алилуја, алилуја, алилуја. Глас 4: Пастиру Израиљев, чуј, ти који водиш Јосифа као овцу.

Ђакон: Премудрост, усправно стојмо; чујмо свето Евангелије.

Архијереј: Мир свима.

Народ: И духу твоме.

Архијереј: Читање светог Евангелија по Матеју (зач. 75; Мт. 18, 10-18).

Народ: Слава Теби, Господе, слава Теби.

Други ђакон или свештеник: Пазимо!

Архијереј: “Гледајте да не презрете једнога од малих ових; јер вам кажем да ангели њихови на небесима једнако гледају лице Оца Мога небескога. Јер Син Човечији дође да спасе изгубљено. Шта вам се чини? Кад има један човек сто оваца па залута једна од њих, не остави ли деведесет и девет у планини, и иде те тражи ону залуталу? И ако се догоди да је нађе, заиста вам кажем да се њој радује више него оним деведесет и девет што нису залутале. Тако није воља Оца вашега Небескога да пропадне један од ових малих. Али ли ти сагреши брат твој, иди и покарај га насамо; ако те послуша, добио си брата својега. Ако ли те не послуша, узми са собом још једнога или двојицу да на устима два или три сведока остане свака реч. Ако ли њих не послуша, кажи Цркви; а ако ли не послуша ни Цркву, нека ти буде као незнабожац и цариник. Заиста вам кажем: Што год свежете на земљи биће свезано на небу, и што год разрешите на земљи биће разрешено на небу”.

Народ: Слава Теби, Господе, слава Теби.

Ђакон говори јектенију: Помилуј нас, Боже по великој милости Својој, молимо Ти се услиши и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Ђакон: Још се молимо за благоверни и христољубиви православни род наш и за све православне хришћане.

Још се молимо за свјатјејшег патријарха (или високопросвештенога митрополита, или преосвештенога епископа) нашега (име) и за сву у Христу браћу нашу.

Још се молимо за блажене и незаборавне свете патријархе православне, за благочестиве цареве и благоверне царице, за осниваче овога светога храма (у манастиру: ове свете обитељи), и за све до сада преминуле православне оце и браћу нашу који овде почивају, и за православне свуда.

Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење, опроштај и отпуштење грехова слугу Божјих, браће овога светога храма (у манастиру: настојатеља ове свете обитељи (име), и за све у Христу братство његово).

Још се молимо за оне који плодове доносе и добро творе у светом и свечасном храму овом, за оне који се труде, који певају, и за присутни народ, који очекује од тебе велику и богату милост.

Ти, Господе, Који не желиш смрти грешника, него чекаш његово обраћање и покајање, поврати Цркви Својој светој све оне који су отпали, молимо Ти се, милостиви Господе, услиши и помилуј.

Ти, који си на славу Своју уредио овај свет, учини да се они, који се противе Речи Твојој, обрате, и заједно са свима вернима, славе Тебе, Бога нашег, истинском вером и побожношћу, молимо Те свемоћни Створитељу, услиши и помилуј.

Ти, Који си нам дао заповест да волимо Тебе, Бога нашег, и све ближње, Ти Који си учинио да мржња, непријатељство, свађа, освета, кршење заклетви, и друга сагрешења престану, да би истинска љубав могла да влада у срцима нашим, молимо се Теби, Спаситељу нашем, милостиво услиши и помилуј.

Архијереј: Услиши нас, Боже, Спаситељу наш, Надо свих крајева земље и оних на мору далеко, и милостив, милостив буди, Владико, нама грешнима, и помилуј нас. Јер си милостив и човекољубив Бог и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

Ђакон: Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Архијереј говори молитву: Боже, Свевишњи, Саздатељу и Уредитељу све твари, Који си све испунио Својим величанством, и одржаваш све Својом силом! Теби, нашем најдарежљивијем Господу, приносимо благодарење, иако смо недостојни, јер се Ти ниси одвратио од нас грехова наших ради, већ си нас предухитрио Својом самилошћу. Ти си послао Сина Свога Јединородног ради нашег искупљења, и показао си Своје неизмерно снисхођење према роду људском, јер Ти силно желиш и чекаш да се Теби окренемо и будемо спасени. Ти, који си се понизио до немоћи наше природе, укрепио си нас свесилном благодаћу Духа Твога Светога, утешио нас спасоносном вером и савршеном надом на вечне благослове, и водећи изабране Своје ка Небеском Сиону, сачувај нас као зеницу ока Свога. Исповедамо, Господе, Твоје велико и неупоредиво човекољубље и самилост. Али, видећи многе препреке искрено Те молимо, Сведобри Боже: Погледај на Цркву своју, и види како је, иако смо са радошћу примили твоје свето Евангелије, ипак трње сујете и страсти је учинило да ми мало плода донесемо у једноме, а да смо јалови у другоме, те после умножења безакоња, неки путем јереси, а други путем шизме супротстављајући се твојој евангелској истини, отпадоше од твог достојанства, од-бацише благодат твоју и осудише сами себе пре Суда Свесвете речи твоје.

Свемилостиви и свемоћни Господе, који се не срдиш до краја: буди милостив, Црква твоја моли Те, имајући пред Тобом као посредника, Господа Исуса Христа, Творца и извршитеља нашег спасења. Буди нам милостив, укрепи нас у правој вери силом својом, и Божанском светлошћу својом просветли духовне очи оних који су у заблуди, да би они могли разумети истину твоју; умекшај тврдоћу њихових срца, и отвори уши њихове, да би могли препознати глас Твој и окренути се Теби Спаситељу нашем. Господе, стишај њихове деобе и живот њихов, који није у сагласности са хришћанском побожношћу; учини да сви живе светим и непорочним животом, и тако чврсто укорени спасоносну веру и учини да она донесе плода у срцима нашим. Не окрени лица свога од нас, Господе; подај нам радост спасења Твога; подај свету ревност пастирима Цркве своје, и духом Евангелија поспеши бригу њихову за спасење и обраћање оних који су пали, да сви ми, Тобом вођени, достигнемо савршенство вере, пуноћу наде и истинске љубави, и да тамо, са хоровима најчистијих сила небеских, славимо Тебе, Господа нашег: Оца и Сина и Светога Духа, у векове векова.

Народ: Амин.

После прочитане молитве ђакон стаје на амвон и узглашава: Који је бог тако велик као Бог наш? Ти јеси Бог, који чини чудеса!“ (Пс. 76, 14)

Затим јачим гласом: Који је бог тако велик као Бог наш? Ти јеси Бог, који чини чудеса!“

И опет, најјачим гласом: Који је бог тако велик као Бог наш? Ти јеси Бог, који чини чудеса!“

И ђакон наставља: Славећи дан победе Православља, о, православни, узвеличајмо најпре Творца свих добара, Оног који Јесте, Благословеног у векове. То је Бог наш Који је основао и који утврђује своје вољено наслеђе – Свету Цркву, чије основе је он поставио још у рају, утешивши својом истинском речју наше прародитеље, пале у грех. То је Бог наш, који, утвђујући нас у овом свом спасоносном обећању, није ово учинио без сведока, већ је пре свега објавио своје нама жељено спасење преко праотаца и пророка, прасликујући га различитим символима. То је Бог наш који је у разна времена и на разне начине говорио оцима о древним временима, преко пророчанстава, и у ове последње дане говори нам кроз Сина свога, који је створио векове, који је објавио Очево благовољење према нама, открио небеске тајне, уверивши нас у истину Благовести силом Духа Светог, послао нам Апостоле своје да проповедају широм света Евангелије царства, потврђујући га разним силама и чудима. Следујући овом спасоносном откровењу, и држећи се Благовести.

Сада сви заједно читају:

Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, а не створеног, јединосуштног Оцу, кроз Кога је све постало;

Који је ради нас људи и нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;

И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;

И који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, Његовом Царству неће бити краја.

И у Духа Светог, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.

Исповедам једно крштење за опроштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућег века. Амин.

Ђакон даље наставља: Пророци како видеше, Апостоли како научише, Црква како је примила, Учитељи како су одогматили, васељена како се сагласила, благодат како је засијала. истина како се доказала, лаж како је протерана, Премудрост како се смело исказала, Христос како је наградом потврдио тако мислимо, тако говоримо, тако проповедамо: Христа Истинског Бога нашег и Његове Свете чествујући речима, списима, мислима, жртвама, храмовима, иконама; Њега као Бога и Владику поштујући и клањајући се Њему, а њих (Свете) ради заједничког (нам) Господа и као Његове верне служитеље чествујући и одајући им односно поклоњење. Ово је вера Апостола. Ово је вера Отаца. Ово је вера Православних. Ова вера васељену утврди. Од тога, ми примамо и потврђујемо Саборе Светих Отаца и њихова предања и списе, као и оне који су у сагласности са Божанским Откровењем. И премда има непријатеља Православља и одступника од промислитељског и спасоносног Откровења Господа нашег, ипак је Господ узео у обзир срамоћења слугу Својих, јер је Он оборио хулитеље и непријатеље Православља као подле и бегунце. С тога и благосиљамо и хвалимо оне који су приклонили ум свој у послушности Божанском Откровењу, и који су се борили за то, и тако, следујући Светом Писму и чувајући Предања древне Цркве, ми одбацујемо и проклињемо све који се противе Његовој Истини, ако они, док се чека на њихово обраћење и покајање, одбијају да се покају пред Господом. Онима који поричу постојање Божије, и тврде да је свет самопостојећи, и да су све ствари у њему настале случајем, без Промисла Божијег анатема. Онима који кажу да Бог није Дух, него тело, или да Он није праведан, милостив, мудар, свезнајући, и друге такве хуле анатема. Онима који се усуђују да кажу да Син Божији, а исто тако, и Свети Дух, да нису једно по суштини, и исте части са Оцем, и који исповедају да Отац и Син и Свети Дух нису Један Бог анатема. Онима који говорећи булазне да долазак у овај свет Сина Божијег у телу и Његово вољно страдање, смрт и Васкрсење нису били потребни за наше спасење и искупљење од греха анатема. Онима који одбацују благодат и искупљење проповедано Евангелијем као једина средства нашег оправдања пред Богом анатема. Онима који се усуђују да говоре да Пречиста Дјева Марија није била Дјева пре рађања, при рађању и после рађања анатема. Онима који не верују да је Дух Свети надахњивао Пророке и Апостоле, а преко њих упућује и нас на истински пут вечног спасења и потврђује исто чудесима, и сада обитава у срцима свих верних и истинских хришћана, и води их у свакој истини анатема. Онима који одбацују све Свете Тајне држане од стране Цркве Христове анатема. Онима који се одричу Сабора Светих Отаца и њиховог Предања, које је у сагласности са Божанским Откровењем, и побожно чувано од стране Православне Саборне Цркве анатема. Онима који вређају и хуле на свете иконе, које Црква прима у спомен дела Божијих и оних који су му угодили, да би оне који их гледају надахнуле побожношћу и подстакле их да се угледају на њихове примере, и онима који кажу су оне идоли анатема.

Али, онима који су заступали Православље речима, списима, учењем, страдањима и богоугодним животом, као своје заштитнике и бранитеље, Црква Христова, сада, у овом помену, објављује: Свим упокојеним Најсветијим Патријарсима, Митрополитима, Архиепископима и Епископима: вечни спомен!

Народ сада, као и после следећих узглашавања пева: Вечан спомен! (Трипут)

Светом и најпобожнијем цару Константину, Равноапостолном, и његовој матери Јелени, православним царевима Теодосију Великом, Теодосију Млађем, и Јустинијану, и свима осталим побожним православним царевима и царицама, краљевима и краљицама, и свима другим побожним православним кнежевима, књегињама и владарима: вечни спомен! Свима који су пострадали и пали у различитим биткама за одбрану Православне вере и своје Отаџбине, и свима Православним хришћанима који су се упокојили у православној вери и побожности, и у нади на Васкрсење вечни спомен! Православна Црква Христова, која овако победоносно врши спомен оних који су се у прошла времена истакли у побожности, поред тога што побуђује своју хришћанску децу да следују њиховом примеру, има такође дужност да велича и оне који сада делују за Православље, и спасоносном вером и врлинама припремају себе за вечно блаженство. Ђакон објављује јачим гласом:  Најсветијем и високонајдостојнијем, Господину (име), милошћу Божијом православном Архиепископу пећком, Митрополиту Београдско-карловачком и Патријарху српском многа љета! Преосвештеном и високодостојном, Господину (име), милошћу Божијом православном Епископу (назив епископске катедре), и свом посвећеном клиру много љета! Свима православним хришћанима, који се правилно држе спасоносне вере, и који живе у послушности Цркви Христовој, подај, Господе, мир, напредак, обиље плодова земаљских и многа љета!

Архијереј говори молитву: Пресвета Тројице, прослави све ове, и утврди их у правој вери све до краја, и обрати подриваче и хулитеље православне вере и Христове Цркве, који су се од ње окренули, да би сви могли да познају Твоју вечну истину, заступништвом Пресвете наше Владичице Богородице и Увекдјеве Марије и свих Светих.

Народ: Амин.

Архијереј узглашава: Слава Теби, Боже, добротворе наш, у векове векова.

Народ: Амин.

Затим народ поје: Тебе Бога хвалим….

 

One Comment

  1. Младен Врачар

    Како је ово све дивно и лијепо , прави мелем.
    ХВАЛА ЗА ПОСТАВЉАЊЕ ( овог текста на нет).