Молба за црквени развод брака

Питање:
Помаже Бог! Молим Вас да ми помогнете да саставим молбу за црквени развод брака! Ту молбу морам да упутим Владики Артемију јер сам венчана у манастиру Ђурђеви Ступови у Расу. Не знам како сама то да саставим а да буде кратка и јасна и да не претрерујем са беспотребним информацијама. Супруг и ја смо грађански разведени већ 9 месеци, не живимо заједно 16 месеци. Учинио је прељубу коју сам пробала да опростим али није било сврхе јер не верује и он већ неко време живи са другом женом и осећам потребу да се тај брак и пред Богом заврши за добро свих нас. Имамо малолетно женско дете (2 године) коју сама гајим, издржавам и васпитавам, он нема никаква интересовања за њу. Надам се да Вам ово није оптерећење.
Хвала Вам унапред и свако добро од Господа!
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Црквени развод брака се добија преко свештеника. Обрати се свом свештенику и он ħе написати молбу и сакупити све потребне папире. Ти уствари пишеш свом свештенику молбу, од прилике овако: Свештенику (име и презиме свештеника) (датум) Поштовани оче, Обраħам Вам се са молбом за црквени развод брака. Документи о томе су у прилогу. Молим Вас да их са својом препоруком доставите Црквеном суду.
Просеħи благослов, (ваше име и презиме) (адреса и телефон)

6 коментар(а)

 1. Poštovani
  Zbog okolnosti u kojoj sam se našao da je moja venčana supruga sa kojom sam se venčao u manastiru Rakovica u Beogradu,napustila bračnu zajednicu i nema nikakvoga interesovanja da živi sa mnom želio bih da poništim crkveni brak sa njom.Pošto ja živim u Republici Srpskoj a venčao se u manastiru Rakovica na koji način ja da pokrenem taj postupak poništenja crkvenog braka.Hvala.

 2. Pomaze Bog!
  Naime problem je sledeci. Vencala sam se u Hrvatskoj u Pravoslavnoj crkvi, zivela sam u Srbiji. Gradjanski sam razvedena tri godine, zelim se crkveno razvencati, ali ne znam odakle krenuti. . Svestenik crkve u kojoj sam se vencala kaze da se trebam obratiti Svesteniku u mestu zivljenja do momenta razvoda. Zvala sam jos nekoliko Svestenika koji kazu da zahtev podnosim tamo gde sam se vencala. Sta dalje jedna Crkva a ne znam kome se obratiti.

 3. Poštovani, moja čerka i zeta žele sporazuma razvod. Pošto su se venčali i u crkvi u Beogradu, a moja ćerka živi u Sloveniji, da li može da podnese molbu u crkvi u LJubljani. Unapred hvala,s poštovanjem majka

 4. Postovani,
  Razvela sam se gradnjanski, ali ne i crkveno… Pa me interesuje sta da radim sa burmom, da je nosim ili ne, s obzirom da crkveno nismo razvedeni? Da li bi otpočinjanje nove veze bilo preljuba jer sam pred Bogom jos uvek u braku? Molim Vas odgovor

 5. Postovani.Bivsi muz i ja smo razvedeni gradjanski,pa smo hteli i crkveno da se razvedemo.Ja sam isla kod svestenika koji nas je vencao da ispisemo molbu za crkveni razvod.Svestenik nije bio tu al ga je menjao drugi svestenik i dosli smo do saznanja da svestenik koji nas je vencao nije trazio od vladike odobrenje da nas venca a mi imamo mesoviti brak.Pa me interesuje da li je nas brak vazeci s obzirom da nije trazeno odobrenje?

 6. Poštovani.Venčala sam se 2004. godine u Ritopeku, 2007. brak je građanski razveden.Problem je sledeći: venčanje je obavio sveštenik iz Ritopeka, ali u Zemunskom manastitu “ Arhangela Gavrila.U međuvremenu je sagrađena i crkva u Boleču ( suprug i ja smo imali mesto prebivališta u Boleču).U nedoumici sam , gde da tražim venčani list i kome da predam molbu za razvod braka? Sa poštovanjem.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *