Мишљење о оцу Серафиму Роузу

Питање:
Помаже Бог.
Какво је ваше мишење о оцу Серафиму Роузу? Какво мишљење о њему влада уопште код нас у СПЦ? Знам да га Руси много поштују и већ сада сликају иконе са његовим ликом. Ја сам купио књигу о животу и учењу оца Серафима Роуза и нисам прочитао ништа што би било неправославно у његовом учењу. Ипак је он био духовно чадо Св.Јована Шангајског. Али чини ми се да код нас има неких који сматрају да је он био заљубљен у православље, тј да је усеби умао протестанстког духа. Нека вас Господ укрепи и подари још снаге и мудрости да и даље будете на корист свима који затраже савет.
Зоран


Одговор:
Драги Зоране, о. Серафим био је један врло искрен правосалаван човек и свештеник који је дошао из протестантског света. Живо је искреним и светим животом, и био је одличан монах a још више плодан православни писац. Ипак, претерује се када га већ неки називају светим. Не кажам да он није заслужио да га као таквог многи људи познају али мора да се обраћа пажња и на мишљење његове цркве у којој је он живео и спасавао се. Наравно да он није ништа неправославно написао у домену оног што је догматско. т.ј. у ономе што је својим учењем до сада Црква открила, а ако је нешто написао што се тиче личног искуства и духовног истраживања то можемо да прихватимо само као теологумену (нешто што Црква толерише) .
Заљубљеност у правосалвље није протестантски дух него можда само дисциплина коју многи рођени православци немају, и зато можемо да чујемо такве осуде. Заљубљеност у Цркву и хаизматичност није једно и те исто, и ако га неки осуђују за последње онда много греше.
Мислим да је у СПЦ он много поштован и да се његова дела увелико преводе на српски језик.
Са поздравима
Ваш
оЉубо

Comments are closed.