Маслине, кикирики и “пост на води”.

Питање:
Помаже Бог, оче. Да ли се у дане када је прописан пост на води, могу конзумирати печени кикирики, семенке бундеве или сунцокрета, сирове маслинке, тј. све што није спремано на уљу али ипак садржи есенцијалне масноће од којих се производи уље? Унапред захвалан,
Александар


Одговор:
Драги Александре, Бог ти помогао! У току поста “на води” могу се користити све намирнице биљног порекла у сировом стању, или пак термички обрађене, којима при томе није додато уље.
јеромонах Евтимије

12 Comments

 1. Pomaže Bog oče. Htio bih da se ispovjedim prvi put u životu. Strah me je i sramota da se ispovjedim svom parohu, a ujedno i ne znam kako ide ispovjest. Neko kaže da sve što si učinio treba ispovjediti, svako nedjelo na svjetlo iznijeti, a ja se svega ne mogu sjetiti. Ima li neka literarura kaki se čovjek ispovjeda? Hvala Vam unaprijed i Bog Vas blagoslovio!

 2. Da li se u toku posta na vodi može koristiti maslinovo ulje za pravljenje salata od povrća?

 3. Zdravo svima.
  Hteo sam da pitam samo, posto postim na vodi. Da li bi smeo da grickam sincokret? Hvala

 4. Поштовани,

  Нисам најболје разумео па не бих волео да направим грешку.
  Да ли могу у току поста на води конзумирати Кикирики, Бадеме, Бразилске орахе и друго коштуњаво воће?
  Унапред захвалан.

  Иван

 5. Da li se mogu jesti orasi u toku posta na vodi?

 6. Vidim,komentar mi se nije objavio,ali ništa strašno.Htio sam reći da danas malo ljudi tjelesno posti onako kako je propisala majka Crkva,bar u onom dijelu srpskog naroda,a koji živi izvan matice.Uglavnom se svodi to pred pričešće.To važi u sredinama gdje su Srbi u izrazitoj manjini,pogotovo u Dalmaciji.Zašto je to tako,koji su dublji razlozi,svakako zahtijeva i analizu.Čak je to kao tabu tema,u smislu “gledaj u svoj tanjur” ,te da nije naše da drugome sudimo itd.Ljude treba poučavati,ohrabrivati,savjetovati,objašnjavati ,davati blagoslove,pa i razrješavanje ako neko i nije u mogućnosti da otposti sav post.Znam,post nije dogma,već diciplina i podvig,sredstvo,ali čemu zatvarati oči.U vrijeme posta prođite BG i nekim drugim mjestima pečenje,slanina,odojci.Ko je više pameta…Nastojim prema svojim moćima i to je to…ne zamjerite!

 7. Бог Вам помогао, сестре.
  Кикирики и остала пресна и печена биљна храна потпадају под сухоједење. Кувана у води – пост на води, кувана у уљу или пржена са додатком истог – пост на уљу.
  Лигње, разни ракови, инсекти и плодови мора, без обзира како спремани, потпадају под пост на уљу, евентуално и вину, ако додате мало.

  • Dobar dan, Pomoz’ Bog!
   Može li se u vreme posta na vodi jesti galete od ekspandiranog pirinča?
   U sastavu piše: “integralni pirinač, emulgator: sojin lecitin… Može u tragovima sadržati susam. ”
   Hvala

 8. Divim se pitanju,ali ko može sav post što na vodi ,a što na ulju izvršiti,odnosno provesti.Zaista je to stroga disciplina.Čini mi se da se radi o podvigu koji malo ko može ispuniti i da je u današnjem svijetu to postalo jedan utopijski ideal,obrazac.Više sam sklon izbalansirati prehranu,pojačati molitvu,obuzdavati strasti i jezik…Naravno,izbaciti meso i jake namirnice,smanjiti ukupan unos hrane.Mučenje sa zdravom alternativom,ritual i pomama za dijetnim specijalitetima,više spada u sferu gastronomije i kulta tijela.Između teorije i prakse ogroman je raskorak.Treba više s ljudima razgovarati,davati savjete,upućivati ,a ne prepuštati se stihiji i ravnodušnosti….

 9. Александра

  Помаже Бог!
  Да ли је тачно да се у време поста на води (или на уљу без рибе) могу јести ЛИГЊЕ припремљене без уља?
  Хвла.

 10. Dusica Markovic

  Postovanje,
  Da li se za vreme posta na vodi moze jesti kikiriki u ljusci?