Мама не пере веш уторком и петком

Питање:
Помаже Бог, драги оци! Инересује ме, пошто сам одрасла у Босни у породици која верује у Бога, али ми је остало у сећању од моје баке и маме која и данас практикује да се не пере веш уторком и петком иако није означено ни црно нити црвено слово. Недељом нарочито се ништа није смело прати нити кувати, а јело се спремало увек уочи недеље или неког већег празника. Шта Ви имате да ми кажете на све ово а нарочито на први део за прање веша. И још ме интересује, нисам видела да ли је неко написао, Да ли обављање неког посла кућног или пословног има веза са менама Месеца, јер исто знам да када је реч о припреми зимнице водило се рачуна када ће се шта спремати. С поштовањем, Александра
Aleksandra


Одговор:
Драга Александра, Колико је мени познато, у неким крајевима се веома поштује млада недеља – недеља после младог месеца. Нисам сигуран одакле потиче овај обичај (вероватно још из Старог Завета) , али је познато да је духовни и материјални свет повезан. Међутим, као што каже Божићна песма: “Тамо где хоће Бог побеђује природне законе…”
Нема никаквог правила за прање веша и обичне послове у обичне дане, као на пример, уторком или четвртком. Али, многи људи узимају свој лични завет да посте још један дан у недељи (обично понедељак) или да на други начин, по савету духовника, чине нешто осим онога што је опште прописано. Тако верујем да се и твоја бака заветовала из неког разлога да не пере веш у те дане.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.