Лоза Светог Симеона.

Питање:
Поштовање! На једном сајту сам наишла на тему везану за “лозу светог Симеона”, пише да се та лоза налази на Хиландару. Односи се на проблеме везане за потомство (породице које не могу да имају децу) . Питање је да ли знате нешто више о томе и како бисмо могли да ступимо у контакт, то јест како бисмо могли да дођемо до те лозе (грозђа) .Хвала унапред на одговору!
Крушевљанка


Одговор:
Св. Симеон jе оставио краљевски престо и постао једноставни монах. Са својим сином, св. Савом, подигао је манастир Хилендар. Зе његов труд, Господ га је наградио даром чудотворства. Из његовог гроба, са спољне стране зида цркве у ман. Хилендару, изникла је лоза која, без икакве посебне неге, већ осам векова рађа грожђе. Св. Симеон путем ове лозе помаже супружницима без деце, који се молитвом обраћају њему за посредништво пред Богом. Због тога већ вековима манастир Хилендар преко свештеника шаље ово грожђе супружницима који немају деце.
Безбројни су случајеви током последњих осам стотина година, када су супружници, употребљавајући ово грожђе уз претходни пост и молитву, добили од Бога децу.
Грожђе из манастира Хилендара можете потражити преко свог надлежног свештеника. Добијају се три зрна грожђа са гранчицом лозе, који се потом ставе у 650 мл. освећене воде. Сваки супружник ово пије пре сваког јела у току 40 дана. Након тога, муж узме једно зрно, а жена остала два.
У току ових 40 дана, супружници посте и праве 50 метанија свакога дана: 25 ујутру, уз молитву Господе, Исусе Христе, смилуј се на нас, и 25 увече, уз молитву Пресвета Богородице, спаси нас.
У току ових 40 дана поста, супружници се узджавају од брачних односа, потом исповеде своје грехе и причесте се Светим Тајнама на Литургији. Након тога, Господ им, према њиховој вери, даје пород.
За време трудноће и потом дојења, супружници се такође уздржавају, практикујући духовну и телесну чистоту.
Супружници треба да живе према црквеним правилима и пре и после свог ослобођења од бездетности. Потребно је да посте и уздржавају се у време поста и пред велике празнике. Господ Jе човеку дао жену као помоћницу ради заједничког живота и вечног спасења, а не за задовољавање страсти које не познају ни време ни уздржање. Ради тога, они који су крштењем примили благодат Божију кроз Исуса Христа, треба да пазе и чувају тај дар од Бога, држећи свој брак у чистоти, истини и Љубави. Тада ће их Господ посетити и примиће велике благослове у својој породици.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.