Литургија без појца и чтеца

Питање:
Како је правилно да свештеник служи Литургију ако нема појца нити чтеца. Чуо сам да нешто о томе има у књизи патријарха Павла.
Влада


Одговор:
Драги брате Владо, Света литургија зе Тајна Тела и Крви Христове, у којој треба да учествују сви: свештеници и верници. Уз то, Света литругија је заједничко богослужење, не само по томе да, док се она служи, заједно стојимо у храму, већ да се сви заједно молимо, да активно у њој учествујемо, што значи да би цео молитвени скуп требао да одговара на свештеникове прозбе и возгласе. Ако пак не може сав народ, онда то чине изабрани појци. По правилу, свештеник не би смео да служи Свету литругију сам, без присуства верног народа, што значи да на свештеникове прозбе и молитве, на његове возгласе, неко треба да одговара, да ли певањем или једноставним изговарањем одређених речи и молитава (Амин, Господи помилуј, Тебје Господи или пак литругијских песама: Достојно је и правадно поклањатисја… Свјат, Свјат, Свјат… и друге) . Немогуће је, да ако у храму има и најмањи број верника, да нико није у стању да одговори на прозбе свештеника! То се можда могло догодити кад је народ у већини био неписмен, али данас, кад неписмених готово нема, то не може бити. Свештеник може и треба, у таквим приликама, да неком од верника даде књижицу “Одговарање на Светој литругији”, који ће пратити пажљиво шта свештеник изговара, па ће му једноставно, читањем, одговорити. Света литургија, а поготово Канон евхаристије, има свој континуитет. Свештеник ће, на пример, изговорити возглас: “Заблагодаримо Господу! “, неко од верног народа ће једноставно прочитати: “Достојно је и праведно: клањати се Оцу и Сину и Светоме Духу, Тројици једносуштној и нераздељивој”, а свештеник ће наставити да чита гласно молитву: “Достојно је и прабведно Тебе певати…” и тако даље кроз цео Канон евхаристије. Блаженопочивши Патријарх Павле, у својим Одговорима, износи случајеве служења без појаца, па је чак и као епископ сам тако служио, али то су била екстремна времена. То данас не сме да се догађа! У Србији не постоји катакомбна Црква, да се кријемо по земуницама, већ слободно служимо Свету литургију. Ако свештеник случајно остане без појца, ако своју породицу, пре свега попадију, није обучио за одговарање на Светој литургији, онда нека поступи по горњем, у нужди, савету. Ја сам сигуран, брате Владо, да би Ти, кад би се случајно нашао у храму у ситуацији да нема појца, врло умешно и успешно одговарао свештенику и учинио да се Света Литургија правилно одслужи. Мир Ти и радост од Господа на почетку Божићњег поста. о. Душан

One Comment

  1. Kakav divan komentar O.Dusane… svaka rijec je odvagana i na svom mjestu! Bog ti podario dug zivot i radost i snagu da i dalje rjesavas nedomice i vodis svoj narod na putu spasenja!