Kuma mladi ili stari svat – kao svedok na vencanju?

Питање:
Pomaze Bog, Molila bih Vas da mi pomognete oko nedoumice. Moj verenik i ja planiramo i crkveno i opstinsko vencanje. Da li je neophodno da ja kao mlada imam kao svedoka starog svata – njegovog ujaka? Ja bih htela da moj svedok u vidu kuma na vencanju bude meni draga osoba, osobu koju izuzetno cenim i postujem, moju najbolju drugaricu. Sto se tice mog verenika, postujem njegovu odluku da on ima svog starog kuma. Ili je mozda neophodno ipak da u Crkvi bude stari svat, a u opstini moze i kuma? Smatram da moj svedok treba da bude osoba koju cenim kao coveka, a ne da bude cista formalnost (njegov ujak) na papiru.
Jelena


Одговор:
Драга сестро Јелена, на венчању не постоји “мој и његов сведок”, већ “наши сведоци, наши кумови”. По обичајном праву нашег народа, а које проистиче из Црквеног канонског права, на венчању присуствује кум (најчешће онај ко је крстио младожењу) и стари сват (неко од даљих сродника младе или младожење, често и из двородног сродства) . У новије време, нешто под утицајем запада, а нешто из понашања естрадних и других јавних личности, које често бахато мењају устаљене обичаје нашег народа, на венчању се појављују кум вереника и кума веренице. То, да млада има своју куму, најчешће најбољу другарицу, то је директно узето од западних хришћана и нема упоришта у православном кананском и српском обичајном праву. Општинско склапање брака није исто што и венчање у цркви. Црквено венчање је Света тајна, која се заснива на Јеванђељу, правилима црквених сабора и светих отаца, па стога не може да се мења како коме одговара. И ако у Цркви дозвољавају поједини свештеници неке измене у самом приступу венчању, ако снисходе често хировима младенаца, не значи да је то правилно и да то треба да прихвате сви будући супружници. У сваком случају, треба за све консултовати надлежног парохијског свештеника и он ће верницима дати савет, како да се не повреде правила и обичаји, а да опет буде све у најбољем реду. Ако ти заиста инсистираш да ти твоја најбоља пријатељица буде сведок при склапању брака, нека тако буде у општини, а за венчање у цркви се договори са вереником и надлежним свештеником. Благословено венчање жели и срдачно поздравља о. Душан

3 Comments

  1. Христос посреди нас, помаже Бог!Поштовани молила бих вас за савет. Брачни друг и ја смо се венчали у цркви у мају.Избор кума је био непромишљен пошто нас је наш жељени пријатељ одбио из финансијских разлога.Обоје смо верујући и од увек смо желели да имамо КУМА у правом смислу речи који је на много већем духовном нивоу од нас.Да га поштујемо изнад свега и будемо као једна породица.Супруг је био неодлучан и на брзину одабрао брачни пар који уопште немају исте погледе и интересовања као ми.То уопште није проблем ја сам га поштовала као Епископ да ми је у кући.Проблем настаје после пар месеци када су нас кумови издали на најгори могући начин, осрамотили нас и извређали наше родитеље ,изнели најскривеније детаље наших живота а наша варошица је једно велико село.На дан венчања кум се истетовирао, читаве руке неким паганским симболима као поклон младенцима да нас одушеви.Главни проблем:Ми смо све опростили али нисмо у стању да наставимо дружење и гледамо њихов живот који се искључиво састоји у разврату, безбожништву, среброљубљу,гордости и блуду.Моје питање је како да хришћански поступимо и да ли је могуће да се разведемо и венчамо поново са нашим првим жељеним пријатељем као сведоком. Не замерите на опширности и свако добро у Господу!

  2. Александар

    Помаже Бог. Имам једно питање прво у општини сам изабрао кума јер смо се само у општини, али сад желимо свадбу да направимо и наравно у цркви моје питање је ја бих другог кума. Јел то може?
    Хвала

  3. Pomaze bog, Molio bih da mi pomognete oko sledeceg pitanja u vezi crkvenog vencanja. Ja kao mladozenja zeleo bih da na crkvenom vencanju za svedoka imam starog svata ( rodjenog ujaka), postavlja se pitanje da li za kuma mora biti kum koji je mene krstio ili pak moze biti neka druga osoba sa mladine strane kao nas drugi svedok!?