НАСЛОВНА » Брак, деца, породични односи, ПИТАЊЕ ПАСТИРУ » Kuma mladi ili stari svat – kao svedok na vencanju?

Kuma mladi ili stari svat – kao svedok na vencanju?

Питање:
Pomaze Bog, Molila bih Vas da mi pomognete oko nedoumice. Moj verenik i ja planiramo i crkveno i opstinsko vencanje. Da li je neophodno da ja kao mlada imam kao svedoka starog svata – njegovog ujaka? Ja bih htela da moj svedok u vidu kuma na vencanju bude meni draga osoba, osobu koju izuzetno cenim i postujem, moju najbolju drugaricu. Sto se tice mog verenika, postujem njegovu odluku da on ima svog starog kuma. Ili je mozda neophodno ipak da u Crkvi bude stari svat, a u opstini moze i kuma? Smatram da moj svedok treba da bude osoba koju cenim kao coveka, a ne da bude cista formalnost (njegov ujak) na papiru.
Jelena


Одговор:
Драга сестро Јелена, на венчању не постоји „мој и његов сведок“, већ „наши сведоци, наши кумови“. По обичајном праву нашег народа, а које проистиче из Црквеног канонског права, на венчању присуствује кум (најчешће онај ко је крстио младожењу) и стари сват (неко од даљих сродника младе или младожење, често и из двородног сродства) . У новије време, нешто под утицајем запада, а нешто из понашања естрадних и других јавних личности, које често бахато мењају устаљене обичаје нашег народа, на венчању се појављују кум вереника и кума веренице. То, да млада има своју куму, најчешће најбољу другарицу, то је директно узето од западних хришћана и нема упоришта у православном кананском и српском обичајном праву. Општинско склапање брака није исто што и венчање у цркви. Црквено венчање је Света тајна, која се заснива на Јеванђељу, правилима црквених сабора и светих отаца, па стога не може да се мења како коме одговара. И ако у Цркви дозвољавају поједини свештеници неке измене у самом приступу венчању, ако снисходе често хировима младенаца, не значи да је то правилно и да то треба да прихвате сви будући супружници. У сваком случају, треба за све консултовати надлежног парохијског свештеника и он ће верницима дати савет, како да се не повреде правила и обичаји, а да опет буде све у најбољем реду. Ако ти заиста инсистираш да ти твоја најбоља пријатељица буде сведок при склапању брака, нека тако буде у општини, а за венчање у цркви се договори са вереником и надлежним свештеником. Благословено венчање жели и срдачно поздравља о. Душан

2 коментар(а)

  1. Pomaze bog, Molio bih da mi pomognete oko sledeceg pitanja u vezi crkvenog vencanja. Ja kao mladozenja zeleo bih da na crkvenom vencanju za svedoka imam starog svata ( rodjenog ujaka), postavlja se pitanje da li za kuma mora biti kum koji je mene krstio ili pak moze biti neka druga osoba sa mladine strane kao nas drugi svedok!?

  2. Александар

    Помаже Бог. Имам једно питање прво у општини сам изабрао кума јер смо се само у општини, али сад желимо свадбу да направимо и наравно у цркви моје питање је ја бих другог кума. Јел то може?
    Хвала

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *