Кућни послови на црвена и црна слова

Питање:
Поштовање, Имам једно питање које се тиче српских светитеља и празника у српском црквеном календару. Обично се говори да на дан неког Свеца (који су означени црвеном бојом у црквеном календару) не ваља да се ишта ради, значи кућне послове као што су нпр. упалити веш масину, усисавати, чистити прашину, пеглати…па цак ни прати косу (што ме мало збуњује јер прати косу и није баш неки посао – или можда грешим? ) . Е сад моје питање је, да ли се онда смије радити данима који су исто означени као свеци, и који се славе, као нпр. што су Часне Вериге које нису означене црвеним словом, али је ипак слава, или Задушнице итд. Да ли се на тим данима смије радити ишта? И зашто је то уопште тако? Зашто се на дан неке славе и свеца не смије ништа радити (барем се тако каже) ? Јер, овако кад се погледа нас црквени календар, онда би скоро па сваки други дан у Јануару био нерадни. Била бих вам веома захвална на одговору!
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, У праву си да кад је “црвено слово” не треба радити кућне послове или ако човек живи на селу, сеоске послове на пример у њиви или башти итд. Тога дана човек треба да присуствује Богослужењу ако је могуће, а да те кућне “послове” остави за други дан. Јер ако домаћица не успе да преко недеље нађе сат-два времена да среди своју кућу, сигуран сам да је ни у Недељу неће баш уредити.
Сад од тебе много зависи како ћеш прихватити и знај да се све може само ако се човек добро организује. Сигуран сам да ти не “палиш” веш машину сваки дан или усисаваш, па кад је црвено слово пропустићеш прилику, зато планирај на време. Наравно да није страшно ако на пример имаш мало дете у кући и деси се да дете нешто пролије или сруши, сигурно да требаш то да почистиш, али то су екстремне ситуације и не дешавају се стално. Поштуј празнике, моли се Богу и Он ће ти све надокнадити што пропустиш кад не радиш. С поштовањем
о. Драган

2 Comments

  1. Poštovanje.
    Interesuje me da li je dozvoljeno raditi kucnr poslove kada je podebljano crno u Crkvenom kalendaru ili se I ti dani racunaju kao crvena slova? Hvala.

  2. Hteo bi da slavim slavu sveti Konstantin 03.jun Ali vidim da je crveno slovo. Da li sme tada da se slavi ta slava zbog crvenog slova ili ne?