Крштење у кући

Питање:
Помаже Бог, Хтео бих да Вас питам, да ли ми је потребно крштење у цркви, с обзиром да сам већ крштен у кући у време велике кризе у држави и ниске спољне температуре и снега, која је отежала мојим родитељима приступ цркви (јануар 1992) . Нисам сигуран да ли је крштење у кући легитимно, мада сам ипак чуо од одређених световних лица да јесте.
Јован


Одговор:
Драги брате Јоване, у Символу Правослaвне Цркве “исповедамо једно крштење за опроштај грехова”. То значи да се крштење може извршити само једном и не може се понављати. Света Тајна Крштења се, дакле, као духовно рођење врши само једном и она се не понавља. “Један је Господ, једна вера, једно крштење” – говори Свети апостол Павле. Крштење се може обавити на сваком погодном, чистом месту. Може се обавити у цркви, у дому родитеља, у болници, или неком другом месту. Не треба посебно наглашавати да је храм најпогодније место за крштење. У храму је крштење свечаније, сви се у Дому Божијем осећају другачије него у обичној кући. Коначно, пошто се крштење по правилу врши пре Свете Литургије, може се новокрштени и причестити на служби Божијој. Ако се пак крштење обавља у дому, соба где ће обред бити треба да буде чиста и проветрена, да се сто, прекривен чистим столњаком, налази на средини просторије, како би могао обилазити. Твоје крштење је обављено у дому твојих родитеља и оно је пуноправно као и оно обављено у храму. Нема разлога, а ни могућности, да се понавља у цркви. Једино би могао да се са својим надлежним свештеником договориш, да кад једном дођеш у цркву пре Свете Литургије, буде извршено “воцеркновеније” – увођење у цркву, које се иначе врши са новокрштеном децом, старијом од 40 дана. Срећне Божићне празнике и свако добро у Новој години жели ти о. Душан

2 Comments

 1. Pomaze Bog.
  Imam jedno pitanje.
  Moja majka nije krstena jer cela njena familija muslimanske vere ali je bila udata za pravoslavca.
  U 65 god zivota tesko oboli od progresivne demencije sto znaci da je zadnjih 5 dana bila nesvesna i skroz bez reakcija.
  Moje pitanje dali svestenik koji zaduzen da sluzi u tom mestu ima prava da po pozivu muza ide u kucu i vrsi obred krstenja nesvesne i nepokretne zene da bi je zakopao po pravoslavlju iz inata njene familije.
  Pricajuci sa drugim osoboma kazu da je to neki vid nasilnog krstenja jer i ona sama posle tri dana tog krstenja dana se upokojila i da nije bila ni svesna da joj na silu namecu veru.
  Ponavljam nikada nije jela svinjetinu jedino je slavila sv Arandjela i sv Petku iz postovanja muza sa kim je zivela 50 god al se nije krstila vec drzala do svoje vere.
  Mi nemamo uvid u tu tvrdnju i samog cina krstenja nesvesne zene na samrti.
  Dali je to dozvoljeno u pravoslavlju i dali mozemo imati bilo kakav dokaz da je krstena.. mislim na krstenicu pokojne majke ako su je krstili na taj nacin jer joj radjeno opelo na grobu a znamo da svestenik ne sme citati opelo ako je nekrstena?
  Molim za pomoc.

 2. Занима ме шта се дешава када је неко као дете крштен у православној цркви а касније се као одрастао крсти у протестантској цркви, тачније еванђеоско пентекостној цркви? Нигде не могу да пронађем одговор.