Крштење детета

Питање:
Супруг и ја би волели да крстимо насу девојчицу. Пошто и једно и друго потичемо из мешовитих бракова, некако нисмо били усмерени на веру и самим тим нисмо крштени, али намеравамо. Имам неколико питања. Да ли је неопходно да ми будемо крштени пре крштења детета или је довољно да кум буде крштен? И колико је исправно да одлучимо да је ми крстимо, тј. да ли је исправније препустити њој на вољу да се крсти кад порасте уколико жели? У питању је девојцица од годину дана. Даље, ако мозете да ме усмерите где да прочитам или ви да ми казете какве су обавезе моје према будућем куму и какви су обичаји везани за то. Хвала унапред на одговору.
Оља


Одговор:
Помаже Бог, То што имате жељу да крстите вашу девојчицу сасвим је нормално размишљање. Да би сте крстили ваше дете требате да будете крштени и ви као родитељи јер ти рече да “намеравате”. То што потичете из мешовитих бракова и нисте крштени то не значи да такви требате и да останете. Требало би да о свим детаљима попричате са вашим свештеником који ће вас двоје упутити у нај основније детаље наше вере како би сте се спремили за крштење.
Ко други треба да одлучује о вашем детету? Као што водите бригу о њему док је мало, да га негујете, да га школујете, тако и ваша брига треба да прво буде усмерена на његово верско узрастање. Самим чином крштења сваки човек стиче право на све благодети које вера доноси. Пре свега мислим на св. Тајну Причешћа. Ко није крштен не може се причестити, нити било шта у цркви урадити. Све информације око крштења и обавезе око кума који наравно мора да буде православно крштен добићете од вашег надлежног свештеника у месту где живите. Крстите се правим крштењем и видеће те како је “БЛАГ ГОСПОД” С поштовањем о.Драган

Comments are closed.