Крштење детета чији родитељи живе у ванбрачној заједници

Питање:
Помаже Бог. Да ли се новорођено дете може крстити ако му родитељи живе у ванбрачној заједници, то јест да ли ће свештеници прихватити дете да крсте, а родитељи ће се накнадно венчати у Цркви?

Горан

 


 

Одговор:

Драги Горане, што не би прихватили?

Да, то је један од најгорих могућих начина да се и родитељи натерају да се венчају. То нема везе са крштењем! Чуо сам и сам да то неки условљавају. Ето због разних могућих принципа треба дете да остане некрштено?!

Дете има своје неприкосновено право преко свог кума да се крсти. У ствари, за крштење детета уопште нису потребни родитељи. Најпростије зато што они никако не учествују у Светој тајни крштења него су само посматрачи. Ту је најбитнији кум као духовни отац и кума као духовна мајка, и они би морали да испуњавају све канонске услове за крштење детета. Брачни статус родитеља нема никакве везе са крштењем њиховог детета.

Искрено,

о. Љуба

One Comment

  1. Pomaze Bog.Planiram da krstim cerku,ona ima 2 godine,ali zbog kumovih obaveza moram da odlozim za jos neki mesec.Interesuje me da li mogu da je sisam pre krstenja,jer sam cula da ne valja sisati dete dok mu kum ne isece kosu?I da li je bitno koliko ima dete godina,da li mora sa godinu dana,sa tri godine itd.?
    Unapred hvala 🙏