Крштење детета

Питање:
Postovani, Trebalo bi da krstimo sina i razmisljali smo da krsteni kum bude suprugov rodjeni brat. Starijeg sina je krstila moja rodjena sestra i hteli bismo sada tu cast da ukazemo i mom deveru. Medjutim, culi smo od pojedinih ljudi da to nije moguce (ne znam razloge, a ni oni ne znaju da mi objasne) pa bih vas zamolila da mi kazete sta je od toga istina i da li detetu krsteni kum moze da bude njegov rodjeni stric? Hvala unapred.
Sanja


Одговор:
Драга сестро, било би интересантно да си нам саопштила из ког краја Србије (или државе где живе православни Срби) се јављаш, па би можда било јасније, од куда то питање и тај поступак при крштењу првог детета. Јер, такав случај се могао десити само у источној Србији, где је, под утицајем Влаха, српски обичај избора и поштовања кумства знатно искривљен. Истина, по црквеним правилима кум на крштењу може бити свака пунолетна, крштена особа православне вере, са моралним квалитетима која кумство захтева. Кумови на крштењу једино не могу бити: родитељи крштаванога и свештеник који крсти. То је што се тиче црквених правила. Међутим, понекад је обачајно право јаче и од позитивних државних, па и црквених закона. Тако је и са кумством. Не знам који је то свештеник крстио вашег старијег сина и тако лако прешао преко тога, да крсти дете коме је кума рођена тетка! ? Како да вас није упозорио бар на апсурдност крвног и духовног сродства? А ако свештеник, можда, и није схватио да је кршена кума рођена сестра мајке, зар ваши родитељи, твоји и мужевљеви, нису на то реаговали, па чак и комшије? Није могуће да је цело окружење било равнодушно на ваш неуобичајен поступак? Како ви сада преживљавате то преплитање сродства? Да ли је твоја сестра твоме сину кума или тетка, или једноставно тетка-кума? Поступком при крштењу првог детета и са истом намером при кршетењу другог детета, ви сте практично деградирали саму институцију кумства. Коначно, можда ће овај одговор доћи и касно. Ви ћете, можда, крстити и млађег сина и за кума изабрати рођеног стрица. То је ваша ствар и ваших родитеља. Али није исправно од стране надлежног свештеника, ако и њега сврставате међу оне “поједине људе”, који нису знали да вам одговоре и објасне разлоге, због којих није добро да блиски рођаци кумују на крштењу. Ту се огледа и ваша себичност, затварање у круг најуже фамилије, уместо да се, кроз кумство, шири круг сродника (у овом случају духовних сродника) . Обичајно право српског народа не прихвата ово што сте ви предузели, иако се нисте огрешили о црквена правила. Благослов Божји призива на вас и вашу децу о. Душан

6 Comments

  1. Не могу да верујем да једно свештено лице себи дозвољава да напише овакву неистину у вези Влаха у источној Србији.Ја сам Влах из источне Србије и тврдим да је ово лаж,поготову у вези крштења.Нико не узима за кума да крсти дете из родбине и фамилије већ то ради кум који је венчао родитеље или узима неког свог друга и честитог пријатеља уз сагласност старог кума.То што девер има код влаха посебну поштовање и част приликом крштења нема благе везе са кумом који крштава дете, и никако и нигде се није десило да девер има улогу кума који крштава дете.Отац Душан,како се представља овде би требао да се извини свима из источне Србије ,да научи мало више о обичајима и морао би да зна да Власи поштују православље и верујући су више него што он може да замисли.

  2. Uz svo movuce postovanje, primecujem da se u odgovoru kao najvazniji razlog , najcesce pominje OBICAJNO PRAVO. U Hristu smo svi jedno, koliko sam razumela ? Pitam se sta bi nas Gospod Isus rekao, i da li je Sveti Jovan Krstitelj precizirao sam nacin krstenja?
    Ovo pitam jer se odgovor ne oslanja na Sveto Pismo vec na obicaje.

  3. Pomaze bog.Krstio sam se na vojnom sluzenju vojnog roka i hvala Gospodu Bogu na ovome trebalo je ranije to da uradim.Imam jedan problem peskir od krstenja sam slucajno malo isprljao u vojsci,znam da nam je receno da moramo da cuvamo taj peskir.Da li sam nacinio greh povodom ovoga,volim sto sam se krstio i bojim se da ovo ne utice na krstenje.

  4. Dobro vece,da li se deca mogu krstiti u bilo kojoj godini,bez obzira da li imaju paran broj godina ili neparan.Hvala na odgovoru

  5. Da li mogu da krstim sama dete ako sam razvedena? Bivsi muz nije zainteresovan za to.. A ja vrsim starateljstvo..

  6. Dobar dan. Htela sam da vas pitam da li moze suprug od moje mame da krsti moga sina.