krstenje deteta

Питање:
Pre vise od pola godine umrla mi je baba i brat od rodjene tetke, a hteli smo da krstimo dete na Petrovdan posto mu je ime Petar. Majka, otac i tetka su mi u zalosti, nose i crninu, pa se pitam da li bi trebalo da krstimo dete sada ili da sacekamo makar dok se ne navrsi godinu dana od pomenutih smrti. Hvala unapred na odgovoru.
Ivana


Одговор:
Драга сестро, помињеш смртне случајеве у ближој породици, у питању су “баба и брат од рођене тетке” (ако је брат од “рођене” тетке, онда је то или стриц или ујак) и сматраш да је то сметња за крштење детета. За крштење не постоје забрањени или непогодни дани. Крштење се може извршити без обзира на дан, празник или пост, у дане радости и жалости. И још нешто. Крштење не треба ни због каквих разлога одгађати. Како би изгледало кад би болесно дете носили код лекара кад буде нека погодна прилика, не мислећи да би та прилика могла доћи и прекасно за детињи живот. Дете треба крстити одмах по рођењу, обично кад прође шест недеља (да би и мајка могла да присуствује крштењу) , а никако одгађати, као у вашем случају, због смрти ближих рођака. Жао ми је што одговор није стигао пре Петровдана (и ти си питање послала сувише касно) , па да те посаветујем, како би малог Петра крстили на празник Светих апостола Петра и Павла. У сваком случају, нема разлога да чекате годину дана од упокојења сродника, па да тада крстите дете. Зар радост рођења новог члана породице није значајнија и драгоценија од упокојења прабабе и деде малога Петра. Као што отац и тетка жале за умрлим мајком и братом, тако треба да се радују новом животу, који наслеђује упокојене. Да вам упокојени сродници могу разрешити недоумицу, сигурно да би се и они определили за крштење детета, него за (формалну) црнину, која спречава крштење. Свакако да после крштења детета намеравате да припремите свечани ручак, да позовете кумове, сроднике и пријатеље на вашу радост, да се у тој радости може пристојно и запевати, онако како то и доликује самом чину Свете тајне крштења. То не треба да смета ни твом оцу, а ни твојој тетки. Разуме се, нећете правити неке теревенке и неприлично слављење, већ породично окупљање поводом духовног рођења детета, његовог крштења. Разговарај, драга сестро, са родитељима и мужем и закажите што пре крштење малог Петра, не чекајући годишњицу упокојења. Да Господ Бог упокоји душе уснулих твојих сродника, а да подари здравља и крепости малом Петру, кога приведите Светој тајни крштења што је могуће пре. На целу породицу призива благослов Божји о. Душан

3 Comments

  1. Otac moga muža je preminuo 7 dana pre rodjenja našeg prvog deteta. Dete smo hteli da krstimo 1.novembra, pa me zanima da li moramo da izdamo daću za pokojnika pre toga ili ne?

  2. Postovani,
    Zanima me da li mogu da krstim dete da dan kada su zadusnice ? 05.10 ..padaju Miholjse zadusnice . Mom detetu je tada rodjendan pa bi zeleli i da ga krstimo

  3. Zakazali smo krstenje i proslavu za prvi rodjendan deteta za 18.02…moj otac je 05.02.iznenada preminuo…Molila bih Vas za savet da li da odrzimo krstenje i proslavu ili da odgodimo za par meseci? Konsultovala sam se Ocem koji treba da odrzi ceremoniju krstenja i rekao mi je da bi trebalo da se odlozi ali bih da cujem jos neko misljenje posto je u pitanju smrt najblizeg…unapred Vam hvala na odgovoru.