Крштење детета

Питање:
Pomaze Bog! Imam jedno pitanje za Vas i nadam se da cete mi pomoci. Naime suprug i ja smo letos dobili devojcicu i zelimo da je krstimo pre nase Krsne slave Djurdjevdana, ali imamo problem sa nadleznim svestenikom. Problem je u tome sto nas on TERA da krstimo dete u crkvi u gradu gde mi trenutno zivimo, a mi smo zeleli da to obavimo u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Petnici. Pre cetiri godine smo ziveli na Petom puku i za nas je bio zaduzen jedan divan Svestenik Dragomir koji nam je dao dopust da nase prvo dete, sina, krstimo gde mi to zelimo jer je to nas izbor. Mi smo se vencali u Petnickoj crkvi, krstili smo sina tamo a sada bi zeleli i cerku da krstimo isto tamo. A jos jedan problem je u tome sto i brat mog supruga krsti svoje dete u Petnickoj crkvi isti dan a i kum nam je isti pa bi bilo neizvodljivo da nam isti kum bude u isto vreme na dva mesta, i da vozimo goste sa jednog na drugi kraj grada. Molim Vas pomozite mi i recite da li mogu da krstim dete gde ja to zelim? Unapred Vam hvala na pomoci i neka Vas Bog cuva.
Vesna Andric


Одговор:
Драга сестро, ваша породица је, изгледа, веома везана за село Петницу, у чијој цркви сте се и венчали и крстили прво дете. Међутим, за крштење је надлежан парох где ви имате садашње боравиште, који вам долази у кућу због свећења васкршње и славске водице, који вам реже славски колач у цркви у којој се и прићчешћујете. Ви разговарајте поново са вашим надлежним парохом и изнесите му све ове разлоге, које сте навели и у овом питању. Додајте још једну веома важну чињеницу, а то је да сте ви уписани у Матичну књигу венчаних петничке парохије, кад сте се тамо венчали. Ваше прво дете је такође уписано у Матичну књигу крштених исте парохије, па је и из чисто практичних разлога најбоље да и друго дете буде уписано у исту књигу. Понудите га да он дође у Петницу и крсти ваше дете, да не би помислио да ви њега заобилазите или избегавате. Ја верујем да ћете наћи заједнички језик са својим надлежним парохом, а ако он буде упоран у одбијању да се сагласи са крштењем у Петници, обратите се архијерејском намеснику ваљевском, који ће вам сигурно помоћи у овом непотребном конфликту. Срећне Васкршње празнике, уз радосни поздрав ХРИСТОС ВАСКРСЕ, жели ти о. Душан

One Comment

  1. Po mom skromnom mišljenju,velika je sramota da se ograničava volja bilo koga od nas i naša odluka gde želimo da obavimo ovaj sveti čin.Pozdrav.