Крштење деце невенчаних родитеља

Питање:
Помаже Бог! Читала сам неке Ваше одговоре и добила идеју да Вам пошаљем питање које ме мучи. Моји родитељи су се венчали пре 22 године али не у цркви. Моје сестре и ја смо крштене као да су венчани и у цркви. Према причама мојих из куће, свештеник је прочитао неке молитве да би могао да нас крсти. Моји родитељи су размишљали о томе да се сада венчају у цркви. Да ли су крштења стварно на тај начин могла да буду? Како бисмо ту грешку могли да исправимо? Пошто су кумови који су нас крстили умрли, да ли би на венчању уместо њих кумови могли да буду њихова деца? Надам се да ће Ваш одговор помоћи да решимо ову дилему. Драго ми је да постоји овакво место где се могу постављати овакава питања. Унапред хвала!
Оливера


Одговор:
Бог Вам помогао! ! ! Сто се тиче Вашег крштења, оно је без даљњег пуноважно и потпуно исправно. Да би се човјек крстио, никако није услов да родитељи буду вјенчани. Када се дијете крштава – логично је очекивати да родитељи буду у Црквом Благословеном браку, јер као такви могу бити узоран примјер својој дјеци у узрастању у вјери. Међутим то није никакав чинилац који би Ваше крштење учинио “мање валидним”.
Што се тиче Ваших родитеља, они могу за вјенчање у цркви одабрати за кумове људе које сами желе (треба имати на уму да кумови морају бити крштени, тј. православни хришћани) , јер не постоји апсолутно никаква веза између кумства на вашем крштењу и предстојећем вјенчању Ваших родитеља.
Апсолутно немате никаквог разлога за бригу. Напротив, имате разлог за велику радост, јер брак ваших родитеља коначно треба од Цркве да буде благословен.
срдачно Ваш о. Страхиња
П.С. Није ми само јасно какве су то “молитве” које је свештеник додатно прочитао да би могао да вас крсти. Да он, неким случајем, није пред ваше крштење на неки начин обавио вјенчање Ваших родитеља?

12 Comments

 1. Pomaze Bog!
  Ja sam pravoslavka ( krstena), muz ( majka pravoslavka a otac katolik, muz nije kristen), mi smo vjencani opstinski samo. Imamo zelju da se nas sin (10godina) krsti u pravoslavnoj Crkvi.
  Da li je to moguce, posto otac djeteta ne zeli da se krsti sada, ali pristaje da se dijete krsti.

 2. Pomaze Bog .
  Imam jedno pitanje malo zamrseno.
  Da li ocuh moje cerke (sa kojim ja imam dete i u braku smo )moze da krsti cerkinog sina ?

 3. Pomaze bog,molim vas imam jedno pitanje?
  Majka muslimanka otac pravoslavac kcerka 15 godina stara ne zeli da se krsti ali otac na silu zeli da je krsti dal je to dozvoljeno u pravoslavlju?

 4. Da li u vanbracnoj zajednici gde detetu nije upisala majka da ima oca u krstenici otac a u sudckom postupku je s bivsom devojkom od kad se dete rodiloo,dal ona sme krstiti dete u crkvi bez oceve saglasnosti ili prisustva?

 5. Pomaze Bog. Imam pitanje za Vas. U februaru 16og,2019. godine je dete krsteno. Ime oca nije upisano jer se ne vodi ni u maticnoj knjizi. On sad zeli da se upise u krsteni list u crkvi. Mene interesuje da li to moze i koja je procedura. Hvala.

 6. Postovani,
  Izuzetno me muci dilema,naime suprug i ja smo pravoslaci,hriscanske vere,krsteni….Cerku smo krstili po rodjenju pre 6god,u crkvi u blizini,kako su krstili tu,polivanjem bebe….Sada ovde gde smo odlucili krstiti sina,potapaju bebu tri puta…Sve je bilo u redu,i pristala sam,oboje odlucili da je to ispravnije i u redu…Ali kako videh,na internetu procitah ponesto,nemam mira,ne mogu prestati plakati,od bojazni da mu se nesto,Boze oprosti,ali lose ne desi…Zakazali smo sve,a ja nemam mira…Zanima me,ukoliko se krstenje obavlja potapanjem,koja su pravila da bi to ispravno i po dete bilo u redu…Potapanje tri puta brzo,ili s pauzama da dete dodje do vazduha.Unapred zahvalna,i u nadi za brzim odgovorom…

 7. Pomaze Bog!
  Interesuje me da li mogu sa krstim dete u pravoslavnoj crkvi ako ja i otac deteta nismo vencani niti u braku. Ja sam pravoslavka a on je katolik. Takodje da li moze jedan od kumova da bude katolicke vere a jedan pravoslavne?
  Hvala unapred

 8. Pomaze Bog,
  Molim vas ja i suprug nismo vencani, ni u crkvi ni u opstinu. Da li mozemo da krstimo dete i vencamo se u istom danu?
  Hvala.

 9. Suzana Stevanovic

  Da li mogu da krstim unuku?Majka je katolkinja,nije krstena a moj sin otac deteta je pravoslavac I krsten u hramu.Hvala I pomoz bog.

 10. Pomaze Bog!
  Interesuje me da li mogu sa krstim dete u pravoslavnoj crkvi ako ja i otac deteda nismo vencani niti u braku. Ja sam pravoslavka a on je katolik
  Hvala unapred

 11. Помаже Бог. Разведен сам, желим да крстим дете а бивша супруга се противи. Да ли ја могу крстити дете без њеног пристанка. Иначе она има старатељство. Хвала

  • Zdravo Branko. Vidim da si postavio pitanje koje i mene muči.
   Zanima me da li si nasao odgovor na to pitanje?
   Unaprijed hvala.