НАСЛОВНА » ПИТАЊЕ ПАСТИРУ, Свете тајне (крштење, венчање, причешће, исповест ...) » Крштење деце невенчаних родитеља

Крштење деце невенчаних родитеља

Питање:
Помаже Бог! Читала сам неке Ваше одговоре и добила идеју да Вам пошаљем питање које ме мучи. Моји родитељи су се венчали пре 22 године али не у цркви. Моје сестре и ја смо крштене као да су венчани и у цркви. Према причама мојих из куће, свештеник је прочитао неке молитве да би могао да нас крсти. Моји родитељи су размишљали о томе да се сада венчају у цркви. Да ли су крштења стварно на тај начин могла да буду? Како бисмо ту грешку могли да исправимо? Пошто су кумови који су нас крстили умрли, да ли би на венчању уместо њих кумови могли да буду њихова деца? Надам се да ће Ваш одговор помоћи да решимо ову дилему. Драго ми је да постоји овакво место где се могу постављати овакава питања. Унапред хвала!
Оливера


Одговор:
Бог Вам помогао! ! ! Сто се тиче Вашег крштења, оно је без даљњег пуноважно и потпуно исправно. Да би се човјек крстио, никако није услов да родитељи буду вјенчани. Када се дијете крштава – логично је очекивати да родитељи буду у Црквом Благословеном браку, јер као такви могу бити узоран примјер својој дјеци у узрастању у вјери. Међутим то није никакав чинилац који би Ваше крштење учинио „мање валидним“.
Што се тиче Ваших родитеља, они могу за вјенчање у цркви одабрати за кумове људе које сами желе (треба имати на уму да кумови морају бити крштени, тј. православни хришћани) , јер не постоји апсолутно никаква веза између кумства на вашем крштењу и предстојећем вјенчању Ваших родитеља.
Апсолутно немате никаквог разлога за бригу. Напротив, имате разлог за велику радост, јер брак ваших родитеља коначно треба од Цркве да буде благословен.
срдачно Ваш о. Страхиња
П.С. Није ми само јасно какве су то „молитве“ које је свештеник додатно прочитао да би могао да вас крсти. Да он, неким случајем, није пред ваше крштење на неки начин обавио вјенчање Ваших родитеља?

10 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *