Крштење

Питање:
Помаже Бог драги оче, прочитах у Вашем одговору да је дете крштено у утроби његове мајке, Да ли је то могуће, исправно? то не пише да може нигде у Црквеним књигама ни у канонима. Унапред захвалан на одговору.
Никола


Одговор:
Драги брате Никола, ја сам у том одговору навео конкретан догађај, чак сам дао адресу свештеника који је тако поступио према благослову једног нашег угледног епископа. Истина је да таквих случајева нема у канонима, али време је донело нове случајеве и нове проблеме, који се морају решавати општим учењем Цркве. Уколико ниси задовољан одговором, потражи га на другом месту, код других свештенослужитеља или стручњака за канонско право Цркве. о. Душан

3 Comments

 1. Postovani,
  da li je moguce da moja porodica posalje zahtev nasoj Parohiji(Sumadijskoj sa sedistem u Kragujevcu) zarad utvrdjivanja potvrde o krstenju mog oca.
  Jedina osoba koja moze da potvrdi isto je dosta stara i na samrti a nas svestenik vec godinu dana odlaze slanje zahteva Parohiji, tako da smo i pored svih molbi prinudjeni da na sve nacine idemo i trazimo mogucnosti da sami utvrdimo to.

 2. Pomaže Bog oče. Ja imam više pitanja i znam da bi najlakši odgovor za mene bio, zašto prije nisi mislila o tome, ali opet se nadam nekom, drugačijem odgovoru koji će mi pomoći i koliko toliko me umiriti i utješiti.
  Naime, u “mješanom” sam braku. Moj suprug nije pravoslavne vjeroispovijesti. Kada smo se upoznali i zabavljali to mi nije predstavljalo veliki problem jer ni sama nisam bila zainteresovana za svoju vjeru i život u skladu sa njom.
  Vremenom, polako, osjetila sam želju da naučim nešto o svojoj vjeri, da preispitam svoj život i jednostavno sam osjetila veliki mir u tome, upoznala sam tajnu ispovijesti, pričešća, molitive…
  Moj suprug, me maksimalno podržava u tome. Sa zadovoljstvom sluša kada mu pročitam nešto iz Biblije, sa velikim poštovanjem sa mnom obilazi naše pravoslavne hramove, prekrsti se na ulazu u njih i jednostavno, sa velikim poštovanjem se odnosi prema svemu u vezi sa pravoslavljem. On iako rođen u porodici islamske vjeroispovijesti, nije vjernik u smislu da ide u dzamiju, ne zna nijednu molitvu, zapravo on u vezi sa svojom vjerom ne zna ama baš ništa i vidim da nema neku želju da se bavi s tim.
  Pošto imamo dijete, moja želja je da se krsti i moj suprug se saglasio sa tim.
  Zanima me, da li za mene uopšte ima spasa obzirom da živim u braku koji nije sklopljen u crkvi?
  Da li će sveštenik pristati da krsti naše dijete?

  Unaprijed hvala na odgovoru i svako dobro…

 3. Pomaze Bog,

  Moja majka nije sigurna da li je krstena kao mala, njeni roditelji i preci vise nisu zivi i ne moze to da sazna. Da li je greh ako se krsti iako je mozda vec krstena kao mala?

  Hvala puno na odgovoru