Крштења новорођенчади?

Питање:
Mолио бих да ми се одговори на питање у вези крштења мале дјеце, тј.новорођенчади јер сам збуњена. Наиме читам Библију редовно и верујем у Бога који је доста пута досад помогао у животу и такорећи извукао из мртвих али нисам била крштена као дијете и планирам да се крстим сад кад знам мање више све о томе и градим своју веру. У Библији нигде нисам могла наћи цитат о крштењу мале дјеце и то је оно што ме збуњује. Зар не би ми као одрасли требало сами одлучити о крштењу, кад смо довољно зрели и знамо читав смисао тог чина? Зар се и Исус сам није крстио тек као одрастао човјек да нам да примјер? А дјеца као дјеца су безгрешна и без крштења јер “је таквих царство небеско” и чему сав тај чин кад дијете тога није ни свјесно нити зна било шта о томе Можете ли ми ово мало више, професионално, појаснити. Унапријед захвална.
B.J.


Одговор:
Помаже Бог дарага сестро, То је интересантно питање које, верујем, интересује многе а не само Вас.
Тачно сте казали да је Господ наш Исус Христос крштен у својој тридесетој години, иако није имао потребе за крштењем као једини безгрешан, али то је учинио да испуни сваку правду и нама да покже, а касније да и својим Божанским устима каже да не може ући у царство Божије ако нисмо крштени водом и Духом. Ако Вас Бог подари са децом које су обавезе родитеља према деци? Да ли једино да га нахраните да би му тело ојачало и да би сте га спремили за овај живот на земљи? Да ли само да га одшколујете, да би сутра нашло што бољи посао? Дужност родитеља поред храњења и одевања су и васпитање. Према томе ако дете има душу, а то нам је свима јасно да је човек састављен од душе и тела, треба то дете и духовно да се храни и одева а не само телесно. Ако сте Ви као родитељ одговорни пред Богом за његово узрастање како телесно тако и духовно-душевно зар Вам неће бити жао ако је то дете могло много више пороасти и у духовном смислу а ви му то нисте омогућили зато што сте га оставили да оно само расте у цркви онда када порасте и када је он сам нађе? И например ово, дете, за време свог земног живота није упзнало Христа, и сутра када се појави пред Богом, оно треба дати одговор, и рећи ће “па нису ме родитељи научили, они су били Хришћани али ми ништа о теби Господе нису казали”, да ли ће Вас тада гристи савест, што сте се оглушили о речи Христове, које је упутио свима нама, “ко се не крсти водом и Духом не може ући у царство Божије”. И Ваше дете не уђе у царство Божије због кога-родитеља.
А ако Вам кажем да се дете не може ни причестит јер није крштено, да ли знате шта то значи? Христос каже”ако не једете тела Сина човечија и не пијете крив његове немате ЖИВОТА у себи”.
Знате ли да Ваше дете ће се покретати али неће миати живота у себи без причешћа.
Како то, ево како? БОГ ЈЕ ЈОШ У СТАРОМ ЗАВЕТУ ОТКРИО ЉУДИМА ГДЕ СЕ НАЛАЗИ ДУША ЉУДСКА – У КРИВИ (III Мојсијева 17, 11) А када знате то да је душа у крви, шта се налази у души, љубав или мржња? Чиме Ви храните Ваше дете када јемало? Млеком је ли тако, а шта је у Вашем млеку, крв а у крви душа а у души а у души љубав мајчина према детету.Према томе Ви храните дете ЉУБАВЉУ. Ако у случају немате млека, шта ће Вам доктор рећи: ако имате некога од родбине нека она храни ваше дете? Зашто? Зато што доктори претпостављају да та рођака има љубави за дете. Није добро да дете дајете најамници зато што најамници хране дете за паре, по може да се догоди да нема љубави за дете већ само за паре што ми не можемо видети, а то ће се сутра када дете одрасте одразити на дете.
Или пак касе човеку раболи крв, доктори кажу треба да изврше трансфузију крви, тј. да убаце здраву крв у њега да би живео јер са болесном крвљу не може човек живети. Тада доктори траже крв од сродника. Зашто? Зато што претпостављају да сродник има љубави за тог болесника, свог рођака, јер ако му дају крв неког најамника који је дао крв за паре, може да се догоди да тај најамник, нема праве љубави и не може помоћи пацијенту. Све сам Вам ово навео да бих Вам једно приближио, у христовој крви је Његово чиста и безгрешна душа, а у његовој души је једина права љубав Божанска без које ми не можемо живети ни на овом ни на оном свету, а ни Ваше дете неће имати праве ЉУБАВИ (Божанске) јер не може да се причести док се не крсти.
У нади да ће те ово моје писмо разумети и видети да без крштења нам нема спасења и правог живота без Животодвца Исуса Христа у чију смо име крштени, а Ви као родитељ најбоље знате какве су Вам дужнсти, да ли само да дете телесно одгајате или и духовно да га Васпитавате. Поставили сте питање на које се може много дуже разговарати али се искрено надам да ће Вам ово помоћи.
недостојни о.Дејан.

Comments are closed.