Крштен у православној цркви, а не верује православно?

Питање:
Помаже Бог! Имам једно кратко питање: шта ако се неко крсти у православној цркви, а како да кажем, “не верује православно”, нпр. не верује да је Христос Бог или верује да је Син Божији, али не и Бог или ни сам не зна у шта да верује и сл. Исто важи и за остала питања православне вере. Чини ми се да сте рекли у једном од одговора на питања да је крштење таквог опасно. Шта ако неко то ипак учини, али касније почне правилно да верује по свим питањима православне вере?
Горан


Одговор:
Драги Горане, то је више хипотетично питање. А ево зашто? Често добијамо питања о улози кума у мисионарским условима када крштавамо одрасле особе. Када крштавамо децу, Црква им додељује духовне родитеље – кумове, и то је толико озбиљно да је она решила да то духовно сродство регулише степенима сродства које
је неопходно за свету Тајну венчања. Али када крштавамо одрасле, то кумство може да се одржи али само формално, јер ваше питање баш то потврђује. Одрасла особа МОРА да исповеда веру онако како то Символ тражи (лично) , и више од тога: они који се припремају за крштење морају да прођу кроз неку врсте катихетизације, јер се Црква и данас моли за огласене (ако ње нема, формално кумство нема никаквог смисла) . А ако се неко намерно измотава са овом св. Тајном, па касније духовно прогледа, крштење се не понавља и оно је истинито, само ће се од њега тражити покајање и доделити епитимија. Рекао сам да је такво крштење “опасно” за лице које крштава, јер оно треба да испита искреност и добру вољу онога који жели да постане хришћанин и члан Цркве.
о. Љубо

Comments are closed.