Крст као симбол

Питање:
Помаже Бог поштовани оци, да ли је познато када је крст као симбол почео да се користи у Хришћанству (у црквеним обредима, ношење око врата итд.) и од каквог материјала би требало да се крст прави. ПС: Од срца сам Вам захвалан за сав труд који улажете на Вашем сајту, за мене је то најзначајнија интернет презентација уопште.
Живослав


Одговор:
Бог ти помогао.
Већ у Светом Писму сам Господ указује на Крст речима: „ Ако хоће ко за мном ићи, нека се одрекне себе, и узме крст свој и замном иде“. (Мат.16, 24) . Синовима Заведејевим каже: “ Можете ли пити чашу коју ја пијем, или се крстити ктштењем којим ја крштавам“ (1.Петр. 2, 21) . Крст није само „облик“ или „символ“ ли „знак“ Христа, него је начин живљења хришћана. Као што је истински Христос незамислив без крста, тако је и истински хришћанин незамислив без крста, тј. без учешћа у крсту Христовом, као што нам каже и сâм Спаситељ: “Ко не носи крста својега и за мном не иде, не може бити мој ученик.” (Лк. 14, 27) . Зато Његов ученик ап. Павле и каже: “А ја, Боже сачувај, да се чим другим хвалим осим крстом Господа нашега Исуса Христа, којим се мени разапте свет и ја свету” (Гал. 6, 14) . У нашој православној Цркви, где се подвизавамо крстоносно, добијамо доживљај Васкрса. У нашој Цркви је све васкрсно јер је све крстоносно. Наша Црква је Црква крста и васкрсења. Без крста нема васкрсења. А крст не постоји као крст ако није праћен васкрсењем. Зато ми православни и Велики петак славимо васкрсно, док на Западу и Васкрс славе у знаку крста. “Крсту Твоме клањамо се владико, и свето васкрсење Твоје славимо.” Један од западних отаца, бл. Августин, је рекао: “Познајем три крста. Један крст који спасава, и то је крст Христов. Тим крстом се спасава и човек. Други крст је крст разбојника распетог с десне стране. А познајем и трећи крст којим човек може изгубити вечност. То је крст разбојника распетог с леве стране. Типови ових људи (двојица разбојника) , представљају целокупно човечанство. Крст разбојника с десне стране прихвата и преузима на себе крст Христов. Крст разбојника са леве стране представља онај део човечанства који не прима крст Христов и тако се губи. И уопште, крст не можемо избећи ни на који начин.” Часни крст је увек од дрвета, јер плодом дрвета беше Адам истеран из Раја те Животворним Дрветом сви ми се спасавамо. Од Господа ти желим свако добро.
о.Милан

One Comment

  1. Zdravo, zanimalo me da li je i obrnuti krst priznat u pravoslavnoj crkvi? Ne obrnuti krst kao znak Božijeg protivnika nego krst na koji je razapet sveti Petar.