КРАТАК ПРЕГЛЕД СРПСКЕ ЦРКВЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ

 

КРАТАК ПРЕГЛЕД СРПСКЕ ЦРКВЕ
КРОЗ ИСТОРИЈУ

 

УВОДНО СЛОВО
 
Духовни живот и црквена организованост српског народа траје већ више од једног миленијума. Аутокефалну (самосталну) Цркву Срби су добили 1219. године заслугом светог Саве, који је био и први српски архиепископ. Током 781 године, Српска црква је пролазила (и још увек пролази), кроз тешка и прескрбна времена. Привремено је губила самосталност, али не и снагу вере и православно опредељење; угњетавана је од “агарјанских хорди” (Турака) и других завојевача, али се одбранила трпљењем и снагом Истине; спутавана је и насилно преверавана, али је у свим тим недаћама опстојала у хришћанскрј вери и традицији својих славних предака. Српска православна црква је духовни стожер српског народа и чувар његовог хришћанског имена.
О том ходу кроз векове уверљиво говори и овај азбучник насловљен Кратак преглед Српске иркве кроз историју проф. др Радомира Поповића, врсног познаваоца прошлости српског народа и његове Цркве. Ово дело је својеврстан саборник који нас води кроз векове где се нижу догађаји и личности. На релативно малом броју страница дата су основна значења из богате (често тешке и страдалне) прошлости Српске цркве и њених духовних челника. Догађаји, о којима говори аутор протојереј Радомир Поповић, професор Богословског факултета Српске православне цркве у Београду, нижу се хронолошки са именима најзначајнијих личности. Те целине се међусобно прожимају и међусобно надовезују. Упоредо са догађајима и личностима из живота Српске цркве прати и основни ток укупне српске прошлости. Поред тога, дати су именослови српских владара и српских светитеља, као и прегледи црквених административних јединица, односно укупног устројства Српске православне цркве.
Кратак преглед Српске иркве кроз историју јесте мала енциклопедија наше црквено-народне прошлости, од најранијих времена до данашњих дана, до времена патријарха Павла (Стојчевића). За објављивање овог другог допуњеног издања благодарност припада, поред аутора, и младој издавачкој кући ЛИРИКА, која је на прави начин узела учешћа у великом јубилеју два миленијума ХРИШЋАНСГВА.
 
Београд, 2000.године
Слободан Милеуснић
 

   

Comments are closed.