Колико се пута звони

Питање:
Помаже Бог уважени оци, Радио сам у цркви једно време, али тек сад ми пало на памет једно питање тј 2! Занима ме како и колико се пута звони (има 3 звона) у цркви кад је неко преминуо а његови ближњи су замолили да се у одређено време звони, такође занима ме и пре литургије! Јел има неки посебан распоред и врста молитве која се примењује? Унапред хвала, Живи били!
Мирко


Одговор:
Бог ти помого Мирко, Звона се у црквеном уставу и богослужбеним књигама означавју речима: било, клепало, кампан тјажкаја и звона. Нека имена су сачувана још од онога доба кад у хришћанској цркви није било звона (до 9. века на истоку) и верни су на молитву позивани клепалом.
При свакој цркви има једно или више звона која се разликују по јачини односно по својој величини. Звони се пред почетак службе или за време службе. Кад звоне звона у три маха, то се зове трозвон. Звонима се оглашава смрт умрлог хришћанина, и то ако је умрла особа мушког пола трипут, а ако је женског двапут. На Литургији недељом или празником звоне сва звона на почетку, затим док се поје Трисвето (Свјати Боже…) ; кад се поје И молим ти сја Боже наш: звони једно звоно обично велико-са застајањем три пута, а кад се почне певати ДОСТОЈНО: звоне сва звона. Надам се да сам ти бар мало разјаснио. С обзиром да си радио у цркви, питај свога надлежног свештеника да позајмиш књигу ВЕЛИКИ ТИПИК, из које ћеш моћи о свим овим детаљимада се лепо информишеш. Свако ти добро од Господа желим
о. Драган

Comments are closed.