Колико пута целивати иконе

Питање:
Помаже Бог, Молим Вас да ми одговорите, колико пута треба да целивам иконе у цркви и којим редоследом? Негде сам чула да треба прво да се прекстим три пута па да целивам и онда опет да се прекрстим два пута. У недоумици сам.
Оливера


Одговор:
Драга Оливера
По доласку у цркву сваки верник би прво требао да целива храмовну икону на средини храма, Часни крст или Свете мошти уколико оне постоје у тој цркви. То се ради на следећи начин: Пошто станеш пред икону најпре се прекрстиш, затим сасвим незнатно савијеш колена док се руком отприлике не дође до пода (учиниш мали поклон) затим се поново прекрстиш и исто то поновиш и други пут, онда целиваш икону и после тога се прекрстиш учиниш поново мали поклон и одлазиш. Значи пре целивања два мала поклона и после целивања један. Надам се да сам ти отклонио недоумицу С поштовањем о. Драган

2 Comments

  1. Krstina Stanisic

    Da li je obavezno da zene nose suknje i marame kada dolaze u manastir?

  2. Помаже Бог,
    Молим Вас да ми помогнете и одговорите на питање које имам у вези целивања храмовне иконе. Приметио сам да ми се нека браћа и сестре по завршетку целивања благо поклоне и нешто изговоре, тихо, скоро нечујно.
    Шта то они кажу и шта ја треба да одговорим?
    Хвала