Kо је створио Бога

Питање:
Помаже Бог! Верник сам. Редовно постим, и одлазим у цркву да се причестим. Моја вера се не треба доводити у питање, но имам питање које ме већ дуго прогања, те бих волео да ми на њега дате одговор Ви, пошто одговор добио нисам ни од кога другог, ни од свештеног лица, ни од “познавалаца” ове теме. Молио бих да одговор буде конкретан. Наиме, знамо да нас је Бог створио. Али, мене прогања питање, ко је створио Бога?
Драган


Одговор:
Драги Драгане, Твоју веру не доводи у питање нико други, већ ти сам. Наиме, онај ко верује православно, јеванђелски, тај верује онако како се веровало одувек, од Адама и Еве, кроз читав Стари Завет, како нам је Христос проповедао и како је описано у Јеванђељима и посланицама, како су нас апостоли и Оци научили, како је изнето у Символу вере и у безбројним отачким делима. Символ вере су нам Оци оставили укратко, да и без много читања и труда не бисмо застранили и залутали у неке друге вере или невере. А у Символу се каже: “Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.”
То значи да верујемо да је Господ Бог свуда присутан, непроменљив, неограничен, недостижан, вечан, безпочетан и безкрајан, духован, безсмртан и сведобар. Господ није такав само у односу на нас, људе, већ у односу на све што постоји. Он није ограничен ни временом ни неким почетком, нити стварањем, јер је изван времена и нема почетка и Њега нико није створио, него јо управо Он, Господ Бог тај, који је почетак свега и који је створио све. А тако је рекао и Мојсију да му је име: „Ја сам Онај Који Јесам“. Бог говори у презенту – то је вечна Божанска садашњост. Он такође, каже исто то и нашим језиком: „Ја сам Онај Који беше и Који ће доћи“. Или, „Ја сам будући“. „Ја сам Онај који долази, Који ће доћи“. Древни арамејски поздрав је „Маран ата“ („Господ долази. Господ је дошао. Господе дођи“) . За Божанску вечност ово постојање је једно исто и непрекинуто, а за нас, гледано из нашег ограниченог угла временом и простором је оно прошло, садашње и будуће. Тамо где нема времена, нема ни прошлости ни будућности. Господ је изван и изнад времена и простора и за Њега је све ово вечно сада.
Даље кажемо у Символу: “И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносуштног Оцу, кроз кога је све постало…”
И овде исповдамо веру у вечност бића Божијег, кога нико није створио, јер кажемо: “… Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног…”
Дакле, то је ствар вере у Бога, а не вере у свој, временом и простором ограничени рационалистички приступ питањима Божанске вечности и свемоћи.
Јесам ли ти одговорио на питање? Пуно те поздравља, О. Срба

One Comment

  1. Da i meni ste mnogo pomogli oče.