Књига Божија / Савест и подсвест

Питање:
Помаже Бог, часни оче! Молим Ваш да ми одговорите на следеће питање (можда су то и два питања) : У Псалму 139 пише “Заметак мој видесе очи твоје и у книзи је твојој све то записано, и дани забиљежени када их још није било ни једнога.” Интересује ме шта значи “у књизи твојој”, тј. да ли та “књига” представља нашу подсвест на личном плану или се мисли на Свето писмо и човечанство у глобалу? Претпостављам да је Бог кад је стварао човека, као и шнајдер кад шије, имао некакав образац, план, те га сместио у нашу подсвест, па данас виђамо оболеле од рака које су отписали лекари како снагом позитивних мисли с вером и уз Бозју помоћ оздрављују. Знам и то да и народима који нису познавали Христа или неписменима, ипак им је јављао Господ своју вољу кроз савест (подсвест) . Како да тумачим “дрво познања добра и зла”? Као што претпостављете, веома ме интересује психологија и то хришћанска, читам књиге светих отаца. Тренутно сам “набасала” на књигу Џозефа Марфија “Моћ подсвести” и питам с е да ли има хришћанског у њој? Аутор се позива на Свето Писмо, али истиче веру, тј веровање као пресудно, као и “моћи” у нашој подсвести које треба ослободити веровањем. Бојим се да наглашава да имамо скривене моћи, али не наглашава да је Исус рекао: ”Без мене ништа не можете чинити”. Док Вам ово пишем, мислим да сам нашла одговор, али ипак молим да ми одговорите. Слава Богу што је у својој премудрости дао да интернет послужи и племенитој ствари као што је Ваш сајт! Свако Вам добро и милост у Исису Христу!
Наташа


Одговор:
Драга сестро Наташа, Овај цитат из 139. псалма не може се истргнути из контекста, већ се мора поћи бар од 13. стиха, да би се боље разумела ова тематика. Овде Псалмопевац говори о стварању личности. Свака личност је јединствено Божје дело. Физички процес у мајчиној утроби и у рађању не објашњавају у потпуности обликовање нове особе. Бог је, у сваком случају, укључен, и чини ново чудо. Новорођено дете се не мора суочити са бесмисленим постојањем. Створитељ има циљеве и намере за народ који ствара. Овде се говори и о спасењу људи кроз Богом даровану слободу. Бог нас је видео када смо били заметак. Он је обликовао наше дане од почетка. Но и поред свега тога Бог нам даје слободу да одлучујемо између живота и смрти. У “Књизи Божјој” је уписан живот сваког човека који долази на овај свет, али не постоји судбина, нема предестинације, што значи да човеков живот није унапрд одређен и да човек не може у своме животу ништа променити. Кад би било тако, онда човек не би био крив за своја лоша дела, нити би био заслужан за врлине које упражњава. Јер, он тако мора да чини по предодређењу.
Савест није подсвест. Савест би могли назвати духовним чулом, које одређује шта је добро, а шта зло. То чуло поседују сви људи, па тако и незнабошци, којима није откривена Христова наука вере и морала, могу по савести просуђивати шта је добро, а шта зло. О томе јасно говори Свети апостол Павле: “Јер кад незнабошци немајући закона чине од природе шта је по закону, они немајући закон сами су себи закон” (Рим. 2, 14) .
Добро си разумла Христове речи: “Без мене не можете чинити ништа! ” Са Њим можемо много добра учинити, а шта год будеме радили мимо Њега или против Њега, обиће нам се о главу. Сав човечански напредак без Христа биће, у ствари, назадовање, регрес.
Да ли ће се овај одговор поклапати са Твојим изналажењем решења није баш важно, али ћемо се у једном бар сложити, а то је, да без Христа заиста ништа добро не можемо учинити за свој живот, као и за живот наших ближњих.
Уз братски поздрав о. Душан

Comments are closed.