Клиничка смрт, будизам..

Питање:
Драги о.Љубо, ја сам само хтео да кажем да је могуће да се и сама дешавања за време клиничких смрти описују погрешно, јер се сећам да је у Моодyјевој књизи писало да испитаници нису налазили оно што их је њихова вера учила, а да су разна «бића од светлости» која су сусретала некада, како сам ја то бар схватио, звали ликовима из својих религија.У принципу, сви су, наводно, имали више-мања иста искуства, која, како опет наглашавам, нису наликовала на она што су очекивали, а за које знају у својим религијама. Зато би могао да се изведе закључак да религија није битна него само да волиш. А како схватам, наша православна вера ипак учи да религија јесте битна.
Поздрав.
Горан


Одговор:
Драги Гого, Потпуно се слажем да је итекако могуће да се погрешно опише клиничка смрт, јер је то несвакидашња ствар, и искуство и грешника и праведника – па зато оно мора бити различито. Ако погледате у Православну теологију, као и у иконографију (ореоле) “бића од светлости” не би тебала да вас много изненађују (зависи колико сте образовани у својој вери) .
Увек када имам прилику ја напоменем људима да заиста слабо познају своју веру. У загробном животу људи виде оно што јесте, а не оно што их религија учи, и ја ћу и даље неуморно да говорим да религија (religio) значи “присна веза са Богом”, комуницирање са Богом, а не нешто апстрактно, гледано из будистичког, муслиманског, хиндуистичког угла. Ни ја не хајем шта Моодy пише, мада он помиње интересантне ствари: осећање МИРА и тишине; сусрети са другима; сусрет са бићима од светлости; осећање границе према Нечему итд. (ту књигу држим у рукама и летимице је прегледам док ово пишем) . Не знам зашто овај разговор узима неки полемички курс, а да се нисте ни на једну реч осврнули коју сам написао. Испаде да ми сада споримо о овој књизи, а у почетку сте оспоравали митарства, и сад још оспоравате и нашу “религију”, осим осећања “љубави”.
НИЈЕ довољно само да волиш а да не будеш хрисћанин. То је Господ много пута напоменуо у свом Еванђељу.
Ако вам је стало да о овоме разговарамо, немојте злоупотребљавати “Питање пастиру”, него лепо изнесите тему на наш форум, па ћемо да разговарамо. Ви изнесите ваше аргументе а ја ћу моје, па ћемо да видимо.
Са поштовањем, о.Љубо

Comments are closed.