Католик кум на крштењу

Питање:
Da li katolik može biti kum na krštenju deteta? Srdačan pozdrav.
Dragan


Одговор:
Драги брате Драгане, Твоје питање је конкретно: Да ли (римо) католик може бити кум на крштењу детета? И одговор је конкретан и категоричан: НЕ МОЖЕ! Малолетна деца, која не могу да изразе жељу за крштењем нити могу да пројаве веру, која је за крштење неопходна, крштавају се по вери родитеља и кумова. Дакле, вера родитеља и кумова надокнађује малолетност детета и та вера мора да буде чиста, православна вера, да би се новокрштени могао прибројати сабору православних. Кум, уместо малодобног кумчета, одговара на свештеникова питања о одрицању од Сатане и свих дела његових, од свих заблуда на које је Сатана човека навео (а међу њима је цепање Цркве Христове) . Кум обећава за кумчета заједницу са Христом и исповеда веру у Њега, а на питање свештеника, како он то верује у Христа, кум чита православни Символ вере, у коме је кратко изложење наше вере у Свету Тројицу, у једну Цркву, у Свете тајне, као и наша вера у васкрсење и живот вечни у Христу. Један од најбитнијих разлога отпадништва Римске цркве од осталих Православних цркава је баш у мењању тог, од Васељенских сабора, формулисаног Символа вере. То је погрешно учење Римске цркве о исхођењу Светог Духа. И сада, један припадник Римске цркве, који би учествовао као кум на крштењу детета у Православној цркви, чинио би, уствари, двоструки грех: Ако би читао православни Символ вере, он би се огрешио о учење своје цркве, а уједно би и слагао православног свештеника, јер не верује у оно што чита. А ако би читао Символ вере своје цркве, онда то не би било увођење детата у православну веру, већ у отпадничку. Кум, или воспријемник, прима дете из купке крштења, дакле, прима га у заједницу Православне цркве, а ако кум не припада тој заједници, онда не може ни новокрштеног да прими и да га тој православној заједници представи. Коначно, не може неко дати неком другом оно што сам не поседује. Не може римокатолик подарити новокрштеноме радост уласка у Православну цркву, кад и сам тој зеједници не припада. И још нешто. Немојте мешати пријатељство и кумство. Ако имаш пријатеља римокатоличке вероисповести, остави га да ти и даље буде пријатељ, а кумство детету повери православном вернику, који и после крштења треба да буде узор и пример хришћанског живота своме кумчету. Нека буде благословено крштење детета у Православној цркви и са православним кумом! о. Душан

5 Comments

 1. Drugarica katolkinja me je pitala da je krstim u katolickoj crkvi. Slavila je do sada katolicke praznike i zeli da se krsti u njihovoj crkvi . Vencanje je zakazala u pravoslavnoj crkvi jer joj je muz pravoslavac. E sad moje pitanje je sta pravoslavna crkva kaze o ovakvom slucaju?
  Iznenadjena sam pozivom kazu da se kumstvo ne odbija a ova situacija je drugacija.

 2. Valerija (Ćorić) Milošev

  Meni je takođe kršteni kum rimokatolik (hrišćanin) a krštena sam u pravoslavlje (hrišćanstvo). Da li ja u stvari onda nisam krštena?

 3. meni suprug i deca nisu krstena.medjutim buduci kum takodje .mene zanima sledece dali moze kuma da krsti mog supruga ona je katolkinja da bi posle moj suprug krstio kuma a kumovi decu i dali moze to sve u isti dan

 4. Милош Марковић

  Да ли сам ја некрштен пошто ми је кум на крштењу римокатоличке вере, што и пише на крштеници коју ми је издала православна црква?

 5. Растко Вук

  Поштовани оци,

  Тражим додатан одговор на питање,
  моја кума на крштењу кад сам био једногодишње детенце је била римокатоличке вере и то бивша опатица, мајка покојна моја била је исто римокатолик. Отац и једна сестра православни а друга сестра која је најстарија је исто рођена римокатолик.
  Оче, ја се осећам Србином и православним христјанином, да ли можете да ми кажете шта за мене значи кумство са римокатолицима?

  Благодарим,
  Растко