Катавасија на Благовести

Глас 4:

 

Песма 1.

 

Отворићу уста моја и напуниће се Духа, и реч упутићу Царици Матери: празноваћу весело, и певаћу с радошћу Њена чудеса.

 

Песма 3.

 

Певаче славе Твоје, Богородице, живи благословени Изворе, сакупљене у скупу духовном духовно оснажи, и у Својој божанској слави венаца славе удостој.

 

Песма 4.

 

Који седи у слави на престолу Божанства, Свебожанствени Исус, на облаку доће лаком у свој моћи Својој, и Он спасе оне што кличу: Слава, Христе, моћи Твојој!

 

Песма 5.

 

Све се задиви божанственој слави Твојој: јер Ти си, најчистија дјево, у крилу имала Бога над свима, и родила Вечног Cинa: свима што славе Тебе мир дарује.

 

Песма 6.

 

Божанствени овај и свечастни, празнујући празник Богоматере, ви богомудри, ходите, хвалу Јој пева. јмо, и од Ње рођенога Бога славимо.

 

Песма 7.

 

Не послужише твари благочестиви место Створитељу, но претњу огњем презревши храбро, радоваху се певаху: Препрослављени Господе и Боже отаца, благословен си!

 

Песма 8.

 

Хвалимо, благосиљајмо, клањамо се Господу, славећи Га и преузносећи у све векове.

Младиће благочестиве у пећи Изданак Богородичин спасо је: тада се показа лик Његов, а сад на делу Он земљу целу подиже да пева Теби, Господа славите дела, и преузносите у све векове.

 

Песма 9.

 

Свак на земљи роћени да ликује духом осветљаван, да празнује Бестелесних умова природа, штујући светковину свештену Богоматере, и да кличе: Радуј се, Свеблажена Богородице Чиста,

 

Вечна Дјево!

 

(превод преп. Јустина Ћелијског)

Comments are closed.