Како се приступа Причешћу

Питање:
Помаже Бог
Мене занима како се приступа самом Причешћу? Ако смо се припремили исповедили помолили Богу…Занима ме сам приступ на Светој Литургији, шта треба одговорити свештенику и када. Кад свештеник каже Тело и Крв Христова, онда кад примимо Свето Причешће да ли треба одговорити са Амин или рећи своје име? Хвала.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Верник, који се постом и молитвом припремио, који се исповедио, а пре Службе Божје није ништа јео и пио, није жвакао жваку и пушио и који жели да се причести, треба да дође у цркву на време, што значи пре почетка Свете литургије. Не треба посебно наглашавати, да у току Свете литургије треба стајати на свом месту и усрдно се молити, слушајући пажљиво речи свештеника, а са хором и народом певати литургијске песме и одговарања на јектеније. На позив свештеника да, који су спремни за Свето причешће, приступе “са страхом Божјим, вером и љубављу” – треба прићи олтару, на солеју, и пажљиво понављати за свештеником молитву пред Свето причешће. Светој чаши треба приступати побожно, с рукама прекрштеним на грудима. Не крстити се пред Светом чашом, да не би случајно закачили и, не дај Боже, просули Свето причешће. Свештенику треба рећи своје име и отворити уста, примити Свето причешће и убрусом обрисати уста. Причешћујући вернике свештеник за сваког посебно говори: “Причешћује се чедо Божје (име) часним и пресветим Телом и Крвљу Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа на отпуштење грехова и на живот вечни”. У Служебнику стоји упутство да верник, после брисања уста убрусом, целива свети путир и одлази на своје место. Нема нигде упутства, ни кад се ђакон ни верници причешћују, да одговоре са “Амин”. Једино свештеник, кад се причести часном Крвљу из путира, каже на крају “Амин”. Аналогно томе и верник би могао, кад прими Свето причешће и обрише уста, да каже “Амин”, нека тако буде, да потврди, како жели да му причешће буде “на отпуштење грехова и на живот вечни”.
После примања Светог причешћа треба се вратити на своје место, сачекати да се и остали верници причесте и саслушати благодарствену молитву после Светог причешћа.
Нека Ти је, драга сестро, на здравље и спасење свако причешћивање Телом и Крвљу Христа Спаситеља.
о. Душан

3 Comments

  1. Pomaze bog ,dali deca od 10 i 13 godina mogu da poste 3 dana i da se priceste?

  2. Pomaže Bog draga braćo i sestre 🙂
    Molim vas za pomoć u vezi pitanja pričesti. Ako je u kalendaru određen dan koji je na ulju, kao što je to sutra, na Veliki četvrtak, da li tada možemo da jedemo jelo na ulju i da se pričestimo se na Vaskrs u nedelju ?
    Tokom celog Velikog posta, skoro svi radni dani su na vodi, i tu nije problem, ali, generalno, ako je dan na ulju i ribi, da li i tada možemo da se pričestimo ?
    Unapred zahvalan 🙂

  3. Hvala na korisnim i lepim savetima