Како се молити за добробит дјеце

Питање:
Поштовани православни оци Како се успјешно молити за добробит дјеце. Мој син је јако немаран и не учи.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Велику «битку» са данашњим временом требамо да водимо сви ми који имамо децу и то ће нас пратити док смо живи.
Деци од малена треба ставити до знања како треба да се живи и ко је ко у једној породици. Да те сад не бих посебно саветовао предлажем ти МАЈЧИНСКУ МОЛИТВУ ЗА ДЕЦУ која ће надам се све да ти покаже. Боже, Творче свих твари! Додајући милости милост, Ти си ме учинио достојном да будем мајка породице; благост Твоја подарила ми је децу, и ја се усуђујем да кажем: они су Твоја деца! Јер си им Ти даровао живот, оживео их бесмртном душом, препородио их Крштењем за живот, који је у складу са Твојом вољом, усвојио си их и примио у недра Своје Цркве.
Господе! Сачувај их у благодатном стању до краја живота; удостој их да буду причасници тајни Твога Завета. Осветљуј их Твојом истином. Нека је свето у њима и кроз њих, свето Име твоје! Даруј им за то начине, стрпљење и снагу! Оче Небески! Даруј ми благодат да свестрано пазим да не саблазним децу своју мојим поступцима, већ, стално имајући у виду њихово понашање, да их одвраћам од заблуда, исправљам њихове грешке, обуздавам њихову тврдоглавост и самовољу. Да се не заносе безумним помислима. Да се не погорде у својим помишљањима.
Да не забораве Тебе и Твој закон. Да безакоње не уништи њихов ум и здравље. Да греси не ослабе њихове душевне и телесне снаге. Пошаљи им Твоју благодатну помоћ у њиховом васпитању за славу Имена Твог и за корист ближњих! Свеблаги Боже! Учини ме мајком, која се весели због деце своје, да она буду моја срећа у све дане живота мога и ослонац мој, у мојој старости. Удостој ме, мене која се уздам у Твоје милосрђе, да станем с њима на Страшном суду Твом и са недостојном одважношћу кажем: Ево мене и деце моје, коју си ми Ти дао, Господе! Да заједно с њима, прослављајући неизречену благост и Твоју вечну љубав, хвалим пресвето Име Твоје, Oче, Сине и Душе Свети, у векове векова. Амин. Нека ти Свемилостиви Господ буде на помоћи о. Драган

Comments are closed.