Како постити

Питање:
Добар вам дан, искрено однедавно сам почела цитати Библију и хоћу да почнем да живим православно хришћански, имам милион питања али засад би питала око посту… желела сам да ових свих 40 дана постим али ето није ми се дало (због болести) а сад хоћу бар једну недељу да постим али не могу та пре Божића јер због женске природне ствари немогу се причестити… да ли могу ову недељу након Светог Николе и кад да почнем у недељу или од понедељка и да ли треба само на води или? И још нешто кад треба да се исповедам? Е сад ја живим у македонији (и зато извините на мој Српски) хвала вам унапред на одговору Поздрав
Татјана


Одговор:
Драга Татјана, Не пости се само због тога да би се човек причестио. У време поста се пости, а у време мрса се мрси, осим ако из здравствених разлога постоји потреба за неком специјалном храном, а и то се ради по вери и по мери.
Кажеш да ниси могла постити због болести. Добро, онда пости чим будеш могла, јер пост је својеврстан лек, духовни и телесни. Тако, ако можеш одмах по св. Николи, почни да постиш па се потом причести када ти прилике буду дозвољавале, а најпре се исповеди код свештеника који ће те причестити. Он ти такође, може рећи више о томе.
Пуно те поздравља и од Бога свако добро жели, о. Срба

Comments are closed.