Како појачати свест о посту

Питање:
Како појачати свест о посту! Чуо сам да чим западнеш у “кризу” за време поста, да би је превазишао мораш да појачаш свест о посту! Мене интересује како то да урадим?
Божидар


Одговор:
Драги Божидаре, Појачана свест о посту изражава се у правилном разумевању њега, оног комплетног са свим «елеменитима» који га чине постом! Много пута смо говорили да се пост не огледа само у уздржавању од хране, које је другостепено, наспрам оног вишег позива у којем је изражено сапрожимање поста, молитве и добрих дела. Пост је један период у години када Црква од нас тражи озбиљније самопреслишавање наше духовности, у којем човек себи задаје за циљ да постане бољи.
Та свест о посту најбоље се открива у што могуће мањем избегавању (изостављању) богослужења; у давању милостиње, и наравно у појачаној личној молитви и уздржавању од јаке хране. Дакле, у постном периоду ми смо подигнути на «виши степен борбене готовости» и ради тога ми се и чешће причешћујемо светим тајнама. Да вам Господ да силе и снаге да успешно овај пост приведете крају
Ваш
оЉубо

Comments are closed.