Како палити свеће

Питање:
Помаже Бог оче Љубо.
Хвала сто сте ме удостојили Вашег одговора на моје питање, Бог Вам свако добро дао. Питала бих Вас и ово: – пре почетка Свете Литургије у Храму или манастиру, палим свеће за живе и упокојене. Но често се збуним које молитве изговорити док палим свецу нпр. “нек се види ова свећа Господе за здравље деце моје, Милоша, Милице и Јелене” и тако редом, а да завршим пре почетка Свете Литургије. Некад дођем у минут до 12 како кажу и онда на брзину попалим свеће јер волим да учествујем на одговарањима, као и појање током Литургије. Зато по неки пут помислим да нисам довољно из срца изрекла молитву при чину паљења свеће због журбе. С Богом
Наташа


Одговор:
Бог помого драга Наташа, По светим оцима свећа је жртва, или још боље речено милостиња за наше здраве, болестне или умрле. Први хришћани су доносили у храмове разне поклоне за здравље или за упокојење у виду разних намирница, ствари – све оно што је могло да помогне сиромашним и болестним. Када неко умре код јевреја још увек је обичај да породица за њега раздаје милостињу. У она времена, епископ је посебњу пажњу придавао томе како ће да се дустрибутују те ствари а да се не ствара хаос и ремете богослужења. Колико је то све било важно да се реши чак су и неки канони донети да би се уредио начин како се доноси милостиња. Клир је инсистирао да се за здравље и упокојење доноси вино, хлеб, восак и уље, а остале ствари да се не уносе у храм. И тако је то почело. Ове поменуте супстанце су заузимале најважније место у богослужењу и то је тако и до данас остало.
Куповање и паљење свећа је израз савремене милостиње и помоћи Цркви! Мислим да се врло лепо и правилно молите када постављате свећу и само продужите тако. За умрле можете да кажете: Упокоји (умири) Боже душу слугу твојих, и онда реците имена.
Ако желите опширније објашњење моим вас прочитајте овај чланак.
http: //svetosavlje.org/biblioteka/Knjige/Svece.htm Са благословом Ваш оЉубо

One Comment

  1. da li je greh paliti slavsku svecu i drugi dan slave