Како наћи духовника?

Питање:
Интересује ме на који начин неко може да пронађе свог духовника? Окружена сам великим бројем људи који имају исти проблем као ја – исповедају се код различитих свештеника а различити лекари дају и различите лекове истим људима, па настају додатни проблеми. Да ли је свештеник/монах обавезан да пристане на то да некога духовно руководи ако се то тражи од њега? И да ли је оправдан страх мирјанина да пита некога да му буде духовник из бојазни да нема право на то, иако се осети ‘горење срца’?
Н.Н.


Одговор:
По правилу Ваш духовник је Ваш надлежни парох, а Ви према јачини Ваше вере и сопственом нахођењу и жељом за Духовним јачањем и истрајношћу можете изабрати другог духовника. Сваки лекар према својој вери, сазнању и савести одређује терапију (лекове) , али терапију треба испоштовати и спровести до краја. Не стидите се упитати свог духовника јер је и сам Господ рекао; “Иштите и даће Вам се, тражите и наћи ћете, куцајте и отвориће Вам се” (Мат. 7.7. или Лук.11.9.) Парох I житковачки
јереј Славољуб Петровић
Старешина храма Св. Арх. Гаврила

One Comment

 1. Ivana Jovanović

  Stvarno, zašto je potrebna večnost da se nadje duhovnik ??? Moj paroh hoće da me ispovedi, kada nadje vremena !
  Ali, on je baš jako zauzet, a ja ne mogu da sve što imam da iskažem u 3 minuta. Pored ispovednika potreban mi je i duhovnik.
  Sa kim mogu da RAZGOVARAM ? I da PITAM ?
  Ne mogu da jurim od crkve do crkve i od manastira do manastira.
  Kada otvorim sajtove SPC e, kontakti postoje samo za primanje donacija i prodaju manastirskih proizvoda.
  Gde je briga za nas obične ljude ????