Како наћи духовника

Питање:
Помаже Бог оче, Имам 30 година, а од 1999, године рата, спознао сам веру, и то у, како то најчешће бива, најтежим могућим околностима, носећи униформу и пушку у руци, “бранећи отаџбину” на Косову.
Редовно сам постио, прво само петком, а затим и средом и петком задњих година, а задња три велика поста без изузетка (Божићни, Васкршњи и овај последњи, Петровски) , што намеравам и да наставим, постећи и придржавајући се типика што је више могуће, колико ми моја тренутна ситуација дозвољава. Ожењен сам, отац сам двогодишње ћерке.
О чему се ради: Како сам о неким, условно речено, правилима вере, дознавао од пријатеља који одавно живе у Богу, понеку ствар сам сазнавао успут (и даље се сматрам потпуним незналцем у поштовању Православља, али учим се, као што рекох, и то понајвише захваљујући Светосављу и БСН-у) .
Први пут сам се причестио после Боћићног поста, постећи задњу недељу на води, али не исповедивши се (до сада се никада нисам исповедио) . Касније, у току Васкршњег поста, сазнавши колики грех начиних причешћујући се без исповести, нисам се на крају ни исповедио, а ни причестио.
Доста се помиње појам “духовник”, односно духовни отац који даје смернице и води у духовном животу и којем би се требали исповедати. Није ми успело да пронађем свог духовника.
Постоји још једна страна свега. Раније, пре ’99. имао сам неколико “разочарења” у свештенике са којима сам имао прилике да дођем у сусрет. То су била два појединца, али две особе са мантијом које су биле довољне да ме у то време удаље од Цркве. Кажем, после тога мислим да сам увидео колико ја грешим и да не треба свима судити на основу појединих, а и најпре, ко сам ја да судим другоме, када сам и сам грешник. Овде где тренутно живим, не могу никако да у души раскрстим коме бих поверио своје духовно вођство, једноставно, поверење. У околини града где сам има доста манастира, па знајући доста монаха, питао сам се да ли могу да се обратим неком од њих за духовника. Проблем је у томе што незнам како да се обратим неком од њих.
Када одем код духовника на причешће, припремљен за исповест, како се обратити оцу, шта рећи, да ли је тада, у том тренутку потребна одређена молитва, како и на који начин изговарати речи покајања и исповести, све су то питања која су ми стално присутна у свести.
Данас задњег дана овог поста, отишао сам на недељну Литургију, и пред крај Литургије на ум ми дође мисао да се причестим, заборављајући на исповест. Истог тренутка, леђа су ме заболела и више нисам могао ни минут да се задржим на ногама у Храму Божијем, већ отиђох кући, једва, у свој својој срамоти због такве помисли, знајући да ме исти бол није случајно задесио.
Сутра ћу отићи на Петровданску Литургију, али се очигледно причестити нећу.
Оче, помозите.
Зоран


Одговор:
Драги Зоране, Не дозволи да те ђаво замајава. Ако си био у рату, знаш како непријатељ користи разне трикове и замке, како уме да заведе стварајући наизглед компликовау ситуацију и збуњујући противника мноштвом циљева и разним “димним” завесама које замрачују вид и крију прави циљ. Ми се овде налазимо у духовном рату и наш непријатељ, ђаво, користи највише некакве замршене сплетке, које нам као мисли убацује и њима нас замајава.
Како наћи духовника? – Врло лако. Погледај мало около, види ако има неко ко ти је симпатичан, приђи му и једноставно, представи се, кажи да би желео да попричаш са њим. Потом, питај га сва та најобичнија и практична питања попут: “Оче, нисам сигуран како да се спремим за Причешће”? Вероватно да ће те он питати још нешто, попричај са њим, саслушај га и види да ли ти се чини да је он добар да га с времена на време питаш понешто. На крају, тако му и реци: “Оче, могу ли ја вас убудуће да питам понешто, ако ми није јасно? ” Тако ћеш стећи пријатеља и помоћника на твом путу ка Богу.
А за остало се немој уопште секирати. То су све непријатељске заврзламе.
Поздравња те, о. Срба

Comments are closed.