Како да приступим Православљу

Питање:
Поштовани, молим вас да ми помогнете да решим ситуацију у којој се налазим. Крштена сам, примила прву причест и кризмала сам се у католичкој цркви. Удала сам се за православца, венчала се у православној цркви и крстила четворо деце. Децу васпитавам у духу вере и трудим се да живимо хришћанским животом. Ипак, већ дуже време не осећам католичку веру као своју, одавно се крстим и молим као православка. Желела бих и званично да приступим вери, али не знам како.
Можете ли ми рећи шта и како да урадим.
Биљана


Одговор:
Драга сестро Биљана, И Теби морам да се извиним за нешто касније јављање. Разлог је моја посета Манастиру Хиландару. Православна црква званично признаје крштење које је извршено у Римокатоличкој цркви, па не мораш поново да приступаш крштењу. У Символу вере и православни и римокатолици исповедају “једно крштење за опроштај грехова”. Православна црква није прозелитска и не прима тако лако и једноставно хришћане који припадају другим конфесијама. Да би, како сама кажеш, званично приступила у крило Православне цркве, потребно је да се јавиш надлежном свештенику Твоје породице, који ће Ти дати потребна упутства, као и неопходну лектиру за упознавање православне вере. Мораш му предочити извод из Матичне књиге крштених и кризманих, римокатоличке парохије, где су ове Свете тајне над Тобом извршене. Православни свештеник ће захтевати од Тебе да напишеш једну молбу Управи парохије, у којој ћеш изнети разлоге Твоје жеље да приступиш Православљу. Парох ће ту Твоју молбу, са препоруком, послати надлежном Епископу, који ће Твоју одлуку благословити и дозволити свештенику да над Тобом изврши Чин присаједињења, преласка у православну веру. Кад све буде завршено, надлежни парох ће Твоје податке унети у посебну Књигу присаједињених, из које ће Ти издати извод, потврду да си приступила Православној цркви. Твоје крштено име остаје важеће и у Православној цркви. Од момента приступа Православној цркви стичеш сва права која имају православни верници, на првом месту право на Свете тајне исповести и причешћа. Нека Господ благослови Твоју добру намеру, да сви једно будете у вашој породици. Поздравља Те Твој о. Душан

    Допунски одговор: Нису парохијски свештеници Српске православне цркве (а ја говорим само у име те Цркве) измислили “мешовити брак” и не разрешавају они тај брак, већ епископи, који су се, ваљда, усагласили да лице крштено у рк. цркви може бити венчано са лицем православне вере и у православној цркви, без претходног крштења у православној вери. Иноверно лице ни у ком случају не може бити венчано у Православној цркви, јер нема крштења, док то није случај са инославним, пре свега римокатоликом, јер је оно крштено водом у име Оца и Сина и Светога Духа. Лице римокатоличке вероисповести, над којим није извршена Тајна миропомазања (кризма) , биће, пре венчања, припуштено Светој тајни миропомазања. И та попустљивост иде само до венчања. Светим тајнама причешћа или свештенства, таква лица и у том својству, не могу бити припуштена. Колико се сећам, историја Хришћанске цркве памти случајеве, где су некрштени извршили крштење, водом и у име Свете Тројице, које је било признато. Брачна правила Српске православне цркве признају такође и венчање у рк. цркви, кад се наши црквени судови показују као надлежни у случају развода брака склопљеног у рк. цркви, ако један супружник пређе у православну веру.
    Свештеници и верни слушају свога епископа и Цркву, а Црква је донела одлуку у конкретном случају и она је обавезна за све њене чланове. Кад Српска православна црква донесе другачији став према крштенима у рк. цркви, мешовитом браку, опелу и др, ми свештеници, а преко нас и сви мирјани, бићемо обавезни ту одлуку поштовати. А дотле, слушајмо своју Цркву и имајмо поверења у свога свештеника, који вас сигурно неће одвести на стрампутицу или, не дај Боже, у неку јерес.
    Срдачан поздрав о. Душан

One Comment

  1. Rođena sam u islamskoj kuci. Moji preci su hriscani i zelim da se vratim svojim korijenima. Pravoslavlje osjecam kao svoju pravu vjeru . Treba mi pomoc kako da postanem pravoslavka