Како читати Свето Писмо?

Питање:
Помаже Бог, Скоро сам наишао на Ваш сајт и драго ми је да постоји, јер сам баш тако нешто и тражио, да могу да неког упитам за савет. Свето Писмо сам прочитао цело. То је трајало од ’96-’98. Наравно мало тога сам успео да разумем, али сам једноставно желео да га прочитам. Касније сам се ограничио само на Нови Завет, који сам читао с’ времена на време.
Сада сам решио да почнем редовно да читам, сваког дана, али имам једну недоумицу. Занима ме како читати Свето Писмо, односно шта радити после прочитаног дела? Знам да постоји тумачење св. Отаца, али ја то немам и верујем да је доста скупо и тренутно немам пара за то. Једном ћу то купити сигурно, али шта да радим до тада. Негде сам прочитао да не смемо ни да се усуђујемо да сами тумачимо Свето Писмо, а ја сам то већ радио. Некако је до мене доспео један календар за читање Библије у издању друштва љубитеља Библије из Вршца. Не знам да ли је то православна организација. У том календару постоји и метода читања Библије коју ћу Вам написати, Ви ми реците да ли је то исправно и ако није дајте ми неки савет. ТЕКСТ ИЗ КАЛЕНДАРА ЗА ЧИТАЊЕ БИБЛИЈЕ: ПРВИ ЦИЉ
Читам пажљиво библију, по један одељак сваки дан. ДРУГИ ЦИЉ
Размишљам о прочитаном тексту. Наравно неко ће се задовољити само читањем библијског текста. И то је већ нешто. Но, постоји опасност да се то претвори у извршавање неког задатка, или у неки ритуал. При размишљању о тексту постављам питања. Посматрам и покушавам да објасним и протумачим прочитани текст. ТРЕЦИ ЦИЉ
Трудим се да извшим прочитану Реч. Све претходно наведено биће непотпуно ако прочитано и прихваћено не претворим у конкретна дела. Ова фаза ће бити делотворна само уз молитву. Добро је овде записати одређену заповест или одлуку, јер се тако боље памти. На овај начин јача и воља да донесену одлуку и извршим. М Е Т О Д Е Ч И Т А Њ А Б И Б Л И Ј Е Размисљам
О коме или о чему говори текст? Ако сам прочитао неку причу “проверавам” да ли сам уочио све особе? Ако је текст из једне од пророчких књига, или мудрости из Псалама или поруке из Новог завета, проверавам себе да ли могу у једној реченици да искажем нешто о предмету који се разматра? Ста је специфично у овом тексту, а што нисам запазио у другим одломцима из Библије? Тумачим
Која је главна поука овог одељка? Какав је утицај имао на оне којима је упућен? Да ли ме учи о нечем новом о Богу Оцу, Сину или о Светом Духу што нисам знао? Да ли у прочитаном тексту има нека поука за мене? Примењујем Да ли ми прочитани текст помаже да схватим ситуацију или проблем са којим се сада суочавам, или који се догађа у мојој околини? Да ли прочитани текст може да ми буде водиља? Шта је добро да чиним, или који пример не треба да следим? Има ли у прочитаном тексту нешто што ме збуњује или нешто што не могу да прихватим? Има ли заповест коју трба да послушам, или позив да мењам начин свог размишљања или понашања? Да ли се од мене тражи одређени подухват? Да ли мислим да је могућа примена написаног у пракси? Да ли из овог текста могу да црпим неко охрабрење, или да узмем за себе неко обећање? Има ли нека реч коју могу да понесем као подсетник за овај дан? После овако темељног читања, размишљања и проучавања текста долази тренутак за молитву. Пре обраћања Богу и разговора са Њим, размишљам шта су моје обавезе којих би требало стално да се сећам, али и шта су преокупације које ремете моја размишљања о хришћанским делима. Сада је тренутак за молитву Зашто то не урадим са оловком у руци? Бележим своје закључке који ме обавезују и којих треба стално да се сећам, али и преокупације које нарушавају моје размишљање, које не могу да заборавим, обећања која треба да одржим, задатке које треба да извршавам, особе које треба да посетим. Реците ми шта мислите о овоме и ако то није исправно дајте ми неки савет за читање Светог Писма. Унапред хвала, Ненад.
Ненад


Одговор:
Драги Ненаде, Претпостављам да је то упутство настало за један други менталитет изразито рационалног и прагматичног човека. Оно може да буде корисно у одређеним условима и када је упућено одређеној врсти људи. Ја не знам који си ти тип човека, и који метод би за тебе био најбољи. Али ћу пробати да ти понудим и другачије размишљање: Пре свега, Свето Писмо је реч Божија. Наш однос са Богом је љубав. Сада, замисли да ти некога волиш свим срцем и свом душом. Неби ли ти било драго да слушаш глас или читаш речи вољене и жељене особе? Да ли би се ти посветио изучавању и тумачењу тих речи, или би желео да једноставно преко њих оствариш своју везу са вољеном особом? Да ли би желео да послушаш оно што ти вољена особа каже, знајући да и она то говори из љубави према теби, или би се упустио у анализу реченога, ризикујући да охладиш тај однос рационалним приступом? То је до тебе.
Речи Светог Писма имају духовну силу, чак и када их ми не разумемо. Јер, ако их ми не разумемо, наш непријатељ их разуме и боји се. Оне су исто што и молитва. Оне су храна за душу. И као што тело губи снагу без хране, тако исто и душа. Питање гласи, да ли ти желиш да се храниш Божијом речју или да је изучаваш. Ни једно ни друго није погрешно, и може се упражњавати истовремено. Али, у сваком изучавању, човеку је неопходан вођа и учитељ, без кога би лутао и ризиковао да оде странпутицом. Зато постоје школе и студије где неко свакодневно води наџор над онима који уче. Мени није познат случај да је неко постао стручњак и завршио неке велике науке читајући разне књиге по свом избору, или које су му други препоручивали, онако успут. Могуће је, али је то тежак пут.
То би било најконкретније и најобјективније што бих могао да кажем по овом питању, не познајући онога који пита ни његове жеље.
Од Бога ти свако добро и благослов жели, о. Срба

One Comment

  1. I baš mi se sviđa tvoj stav ponizan Nenade, kako pitaš za savjet na kraju. Imaš jedno srce koje želi da uči. To je baš rijetkost, više volimo davat savjete nego pitat za savjet.