Кадионица и богослов

Питање:
Оче молим Вас да ми објасните, да ли може богослов који још студира да узме свештеничку кадионицу и да кади, рецимо када је код куће.
НН


Одговор:
Драги Ненаде, Одговор је не, не може. Опет, тешко је да се каже шта је свештеничка кадионица а шта је проста или народна? По манастирима, парохијскимн црквама, на црквеним славама и вашарима увек ћете наћи да се продају кадионице и тамjан. Уопште je питање да ли мирјанин може да кади? Кадионица је добила своју богослужбену улогу још и Старозаветној цркви и она не само што је њу задржала него је још више прихваћена у Новозаветној. Свештеник до кађења, будући у епитрахиљу њу благосиња и приноси је као жртву наших молитава. Дим из кадионице изображава вејање и присуство Духа Светог. Псалтир пева да се уздигне наша молитва као дим из кадиноце пред Господом. Те речи су прихваћене и на литургији Пређеосвеђених дарова. Пре употребe кадионице свештеник је увек крстобразно благосиља уз речи молитве: «Кадило пронсимо ти, Христе Боже, на мирис миомира духовног, примивши га у наднебески свој жртвеник, пошљи нам благодат Пресветогтвог Духа».
Ван свете Литургије кадионица у народу је благочестива традиција, коју су тешки векови ропства тако развили да је и мирјани користе. Ипак онa свој литургички смисао добија само кроз богослужење и свештенорадње. Узимајући у обзир да свештеник никада њу не користи без епитрахиља онда како може тај богослов да објасни употребу исте? оЉуба

Comments are closed.