Јеретици о посту и монаштву

Питање:
Помаже Бог. Пошто читам доста православне литературе упознат сам са њеним правилима у вези монаштва и поста. Интересује ме, ако можете да ми кажете, како се јеретици (протестанти и католици) односе према њима, да ли уопште посте и да ли практикују монашки живот. Питам из чисте радозналости као и да би мојим пријатељма, који имају веома поврсно знање о Хришћанству, указао о разликама православља и јеретика по овом питању. Молим вас да ме удостојите одговором. Ваш брат у Христу Урош
Урош


Одговор:
Драги Уроше, Католици практикују монашки живот док протестанти не. Католици посте и имају тип уздржања али пост се разликује од нашег. Много је блажи и скоро да и не постоји.Протестанти не посте. Чак су у њиховој Библији избацили оно место у јеванђељу од Марка (9, 29) када се тамо каже да се ђаво истерава „само молитвом и постом“. Они су то бахато превели па су пост прескочили.
Да не дође до збрке желим да вам кажем да је пост везан како за монашки тако и мирски жвот. Ту нема неке веће разлике. Када кажете јертици то није баш јасно. Старобредници- безпоповци су секта са строго задржаном формом православног пијетизма и посте много строжије од нас. Строжије се и носе, одећу, браду и остало. Будисти још строжије посте, у одређене периоде не једу ништа. Гладују. Свети Оци кажу да бјеси (ђаволи) најбоље посте, нити шта једу нити пију, нити одмарају да тако не изгубе ниједан моменат да им нека душа не пормакне. Има јеретика и секти и неких религиозних група који неупоредиво строжије посте од нас, али безблагодатно. Када будете разговарали са својим пријетљима онда немојте да наглашавате само пост као неки посебан атрибут Православља, јер као што рекосмо многи посте строжије од нас. Ми сврсисходно постимо зато што постоји систематика поста, јер је Црква у свему „учитељица живота“, па и у нашој исхрани ради и физичког здравља а не само духовног. Док са те духовне стране ми кроз пост смирујемо тело, обуздвамо ум, олакшавамо наше срце и укроћујемо наш прљав језик и развезујемо „нашу кесу“. И то нема никакве везе са нечијим безблагодатним гладовањем. Углавном разлика између хришанства и јеретика јесте неспособност разумевања Богочовека Исуса Христа. Увек су у Њему нападали Божанство а подвалчили његово човечанство. То је суштина сваке јереси! Како је Црква Његово тело то се и даље продужава, па се напада православна таинственост и Благодат у њој, а протура се као обавезна норама западно (јеретички) схваћен Човек, који потиска Богочовека. У том проблему лежи сва криза у свету јер вредности човека потискују Богочовека. То је радио Арије и данас то исто раде многи „теолози“ политичког схватања вредности човека којима они својим радом служе. Православље је Богочовек и Црква у Њему, и Он у њој. Све остало је систем који боље објашњава Њега увек као Богочовека, кроз чије васкрсење ми обнављамо наш живот као целе личности од душе и тела.
Сам пост није Православље. Православље је правилно схваћен и исповедан Богочовек и начин Његовог откивања и само-подавања нам.
оЉуба

Comments are closed.