НАСЛОВНА » Духовни живот, снови, борба са искушењима, ПИТАЊЕ ПАСТИРУ » Изненадна лењост за рад и молитву

Изненадна лењост за рад и молитву

Питање:
Поштовани оче, завршила сам факултет, почела да радим и јако узнапредовала на послу. Нон-стоп сам радила и више од свега волела да радим. Одједном се нешто десило са мном. Преко ноћи сам постала лења и више нисам могла да замислим да било шта радим, чак ни посао који радим. Уопште нисам могла ни да мислим. Мучим се да саберем два једноцифрена броја. Када прочитам молитве, почне нешто грозно да се скупља у мом телу, почне да ми се повраћа и као да жели да се одвоји из главе. Као да не дај Боже истерујем самог ђавола. Молим вас за помоћ и савет. Као што ми је мрско да радим, мрско ми је и да се молим. Увек сам тежила успеху, молила Бога за помоћ. Захваљивала му се. Била понизна. Нисам се уздизала успехом, него сам се молила да одржим успех. Преко ноћи све се променило и постаје само горе. Стално осећам као да ми нешто гризе образ и уво, тежину да ми нешто седи на глави. Не могу да се не уплашим. После службе у цркви мени буде много боље, али ја убрзо наставим са страхом и негативним размишљањем, затим ми се поново слоши.

Ана

 


 

Одговор:

Помоз Бог.

Драга у Христу Ана,

Ово је тешко питање. Изгледа да је депресија и њу морате озбиљно да схватите да не дође нешто још горе. Она је у богословском речнику позната као униније. То је духовно стање које може да се хемијски оствари у нашем телу када настају огромни проблеми.

Не препоручујем него изричито тражим да обавезно прочитате св. Јована Лествичника и његову Лествицу. Од почетка до краја. Она је наша православна психологија и врло успешно решава проблеме који понекад настају измећу „соме“ и „психи“. Дакле између духовног и физичког човека што је овај наш човек у целом. Лествицу имамо и на нашем сајту. Ако то не урадите, као пастир слабо шта Вам могу помоћи. Молим вас учините ми то. И после ћемо да разговарамо. Хвала.

Искрено Ваш,

о. Љуба

2 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *