ИЗНАД ИСТОКА И ЗАПАДА

 

ИЗНАД ИСТОКА И ЗАПАДА
 
Расуђивање прво
ХРИСТОС ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА
 
Кад Азијат чита Евангелије Христово он говори: ово је наш човек, ово је Азијат, испосник, молитвеник, мудрац и чудотворац.
Кад Европејац чита Евангелије Христово он тврди: ово је наш човек, ово је Европејац, покретљив учитељ, брз помоћник људи, добротвор, лекар, хранитељ, хуманист и активист.
Шта је дакле Христос? Да ли је Азијат, да ли Европејац; да ли источњак, да ли западњак? Заиста, и једно и друго. Он је источњак на вишем плану и западњак на вишем плану. Он је источњак изнад Истока и западњак изнад Запада. Његова је земља и сви крајеви земље.
Трансцеденталност је особина Истока, натурализам – особина Запада. Источњак са прекрштеним ногама у размишљању о вечноме, и западњак са сусталим ногама у трчању за пролазним. Ко је од њих ближи Христу? Оба су удаљени од Христа. Христос стоји изнад Истока и Запада.
Исток се толико удубљује у размишљање да нема времена за пословање. Запад толико послује да нема времена за размишљање. Обоје се садржи у Господу Исусу Христу, и то у пуној и савршеној мери, тако да он превазилази Исток и Запад. Он стоји изнад Истока и Запада.
Политеистичном Истоку је тешко веровати у човека. Материјалистичком Западу је тешко веровати у Бога. Исус представља човека, Христос Бога. Две природе – једна ипостас. Запад лако прима човека Исуса и ставља га у „Пантеон“ својих великих људи, Исток лако прихвата Бога Христа док за човеком Исусом не осећа потребу. Међутим, Спаситељ света је и Бог и човек. Исус Христос дакле стоји изнад Истока и Запада.
Кад говоримо о Истоку ми мислимо на кућу подељену унутра у самој себи; мислимо на две несродне групе народа: на мухамеданце и на брамо-будисте. Њихове су ћабе: Мека, Бенарес и Тибет. То двоје представља главну садржину и главну сиромаштину Истока. Кад пак говоримо о Западу ми мислимо опет на кућу подељену унутра у самој себи. То је папизам и антипапизам (у разним облицима протестантизма). Ово су два главна пута западног човечанства, оба погрешна. Они представљају заблуду и сиромаштину Запада. Христос стоји високо изнад оваквог Истока и Запада.
Никад ни један од азијских мудраца није могао подвластити Запад. Једини човек, рођен у Азији, који је подвластио сав Запад тј. сву Европу и Америку са острвима, јесте Господ Исус Христос. Једини источњак који је омиљен на Западу.
И никад ни један од западних учитеља и идеолога није могао придобити Азију, ни за најкраће време. Само један западњак успео је у томе: Западњак не по плотском рођењу него по својој власти над Западом. То је Исус Христос, рођени у Азији. Његова власт распрострла се над средњом Азијом и местимично даље преко Велике Азије као и Египта и Абисиније. Даље ширење хришћанства на Исток спречио је Ислам, а то је једна отуђена секта јеврејско-хришћанска. Ислам се испречио као бедем између хришћанске Предње Азије и Индије. Но и то није без Божјег промисла, који свакако резервише победу Христову над целим Истоком за будућа времена.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.